Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Diabeetikko - huolehdi jaloistasi

Jalkojen terveydestä huolehtiminen on meille kaikille tärkeää. Erityisen tärkeää se on perussairauksista kuten diabeteksesta kärsiville. Seuraavaan olemme koonneet neuvoja, kuinka huolehtia jaloista.

1 Hoida diabetesta

Tee terveellisiä elämäntapavalintoja pitääksesi verensokerin, verenpaineen ja kolesterolin normaaleissa rajoissa. Näin voit ehkäistä tai viivästyttää diabetekseen liittyviä jalkaongelmia sekä silmä- ja munuaissairauksia. Laadi yhdessä hoitohenkilöstön kanssa omaan elämäntapaasi sopiva suunnitelma.

2 Tarkasta jalkasi joka päivä

Diabeteksen seurauksena jalkojen tuntosi saattaa alentua. Sinulla voi olla vakavia jalkaongelmia, vaikka et tuntisi lainkaan kipua. Tutki jalkasi havaitaksesi mahdolliset hankaumat, haavat, turvotukset tai tulehtuneet varpaankynnet. Tee päivittäisestä jalkojen tarkastuksesta rutiinitoimenpide. Jalkojen tarkastamisessa voit käyttää apuna peiliä tai luonnollisesti pyytää perheenjäsentä tai hoitajaa avuksesi.

3 Pese jalat joka päivä

Pese jalat lämpimällä vedellä päivittäin. Tarkista kyynärpäällä tai lämpömittarilla, ettei vesi ole liian lämmintä. Älä pidä jalkoja vedessä liian kauan, jottei iho kuivu. Pesun jälkeen kuivaa jalat huolellisesti myös varpaiden väleistä. Käytä tarvittaessa talkkia pitääksesi varpaiden välit kuivina.

4 Pidä iho pehmeänä ja joustavana

Levitä ohut kerros ihoöljyä tai -voidetta kaikkialle jalkoihin. Älä rasvaa kuitenkaan varpaiden välejä, sillä jatkuva kosteus voi aiheuttaa lisää iho-ongelmia.

5 Käsittele liikavarpaat ja kovettumat varovasti

Jos sinulla on liikavarpaita tai kovettumia, sinun on pyydettävä lääkäriä tai jalkahoitajaa neuvomaan sinulle parhaiten sopiva hoito. Heidän suosituksestaan voit käyttää hiomakiveä hioaksesi liikavarpaat tai kovettumat varovasti pois kylvyn jälkeen. Hiomakivi on ihon tasoittamiseen käytettävä kivi. Hio varovasti yhteen suuntaan estääksesi ihoa rikkoutumasta.

Kovettumien ja liikavarpaiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä auttavat oikeanlaiset erityisjalkineet ja tukipohjalliset. Oikeankokoinen ja levyinen jalkine on avainasemassa. Myös kengän materiaalivalinnoilla ja pohjan rakenteella pystytään vähentämään huomattavasti hiertymiä ja kovettumia. Yksilöllisillä tukipohjallisilla jalan asentoa pystytään tukemaan oikeaan suuntaan ja keventämään kovettuma-alueita.

Tukikohta suosittelee:

6 Leikkaa varpaankynnet joka viikko

Leikkaa varpaankynnet kynsisaksilla, kun olet ensin pessyt ja kuivannut jalat. Leikkaa varpaankynnet suoraan ja tasoita reunat kynsiviilalla. Älä leikkaa varpaankynsien kulmia. Pyydä jalkahoitajalta apua, jos sinulla on näköongelmia, paksut tai kellastuneet varpaankynnet, tai jos kynnet kääntyvät sisäänpäin ja kasvavat ihon sisälle.

7 Käytä aina sukkia ja kenkiä

Älä kävele paljain jaloin – edes sisätiloissa. Voit helposti astua jonkin terävän päälle ja loukata jalkasi. Haavojen ja vammojen paraneminen hidastuvat merkittävästi diabeteksessa, kun ääreisverenkierto heikkenee. Mukavat sisäkengät antavat lisäsuojaa sisätiloissa. Pidä aina sukkia kengissäsi suojataksesi jalat hiertymiltä ja haavoilta. Valitse puhtaat, kevyesti pehmustetut hyvin istuvat sukat. Saumattomat sukat ovat parhaat.

Tukikohdasta löydät erilaisia vaihtoehtoja laadukkaiksi sisäjalkineiksi. Valikoimastamme löydät mm. tukevat Think-terveyssandaalit sekä paleleville jaloille suunnitellut tohvelit kuten Dr Comfortin Relax:it. Koko mallistomme löydät täältä: Aikuisten jalkineet

Diabeetikoille ja reumaatikoille suunnattuja erityissukkia löytyy saksalaiselta Juzolta. Sensitive on ohut, erittäin joustava ja ihoystävällinen nilkkasukka. Allround on hieman paksumpi ja jalkaa suojaavampi ”jokapaikan” sukka, jossa on myös maksimaalinen joustavuus. Tutustu tuotteisiin linkeistä.

8 Suojaa jalkasi kuumalta ja kylmältä

Käytä kenkiä rannalla ja lämpimillä alustoilla ja rasvaa jalat aurinkovoiteella estääksesi auringonpolttamat. Pidä jalat etäällä lämpöpattereista ja avotulesta äläkä pane lämminvesipulloja tai lämpötyynyjä jalkojen päälle. Pidä sukkia öisin, jos sinulla on kylmät jalat. Muista pitää lämpimiä kenkiä kylmällä ilmalla ja tarkasta jalat usein estääksesi paleltumat.

9 Huolehdi jalkojen verenkierrosta

  • Nosta jalat ylös istuessasi.
  • Jumppaa ja taivuttele varpaita 5 minuuttia kaksi tai kolme kertaa päivässä.
  • Liikuta nilkkoja ylös ja alas, ja sisään ja ulos parantaaksesi verenkiertoa.
  • Älä istu pitkään jalat ristissä.
  • Pyydä lääkäriltäsi tai hoitajaltasi neuvoa, voisivatko tukisukat parantaa verenkiertoa.
  • Älä tupakoi. Tupakointi heikentää jalkojen verenkiertoa.
  • Pyydä hoitotiimiäsi neuvomaan mahdollisimman hyvä diabeteshoito.

Tukikohta tarjoaa ammattitaitoista tukisukkapalvelua. Meiltä löydät tukisukat eri tilanteisiin. Diabeteksessa suositellaan yleisesti melko kevyttä 1. puristusluokan lääkinnällistä tukisukkaa. Tarkemmin tukisukista ja niiden vaikutuksista sekä valikoimastamme voit lukea täältä: Tukisukat. Diabeetikon kannattaa keskustella tukisukista lääkärin kanssa.

10 Ole aktiivisempi

Pyydä lääkäriltäsi apua sinulle sopivien päivittäisten aktiviteettien suunnittelussa. Kävely, tanssi, uinti ja pyöräily ovat hyviä kuntoilumuotoja, jotka ovat hellävaraisia jaloille. Vältä voimakkaasti jalkoja rasittavia aktiviteetteja, kuten esim. juoksemista ja hyppäämistä. Harjoittelu on aina aloitettava lämmittelyllä ja päätettävä palauttelulla. Käytä sopivia, hyvin istuvia ja tukevia urheilukenkiä.

Sisäpuolelta saumattomia, pohjaltaan tukevia ja tilavuudeltaan riittäviä urheilukenkiä löydät Dr Comfortilta.

Tutustu esimerkiksi:

11 Pyydä lääkäriäsi

  • Tarkastamaan jalkojesi tunto ja pulssi vuosittain.
  • Kertomaan, jos olet vaarassa saada vakavia jalkaongelmia. Siinä tapauksessa jalkasi on tarkastettava jokaisella lääkärikäynnillä.
  • Näyttämään, miten sinun on hoidettava jalkojasi.
  • Suosittelemaan hyvää jalkahoitajaa, hammaslääkäriä ja optikkoa.
  • Ratkaisemaan, auttaisivatko erikoiskengät pitämään jalkasi terveinä.

12 Aloita nyt

  • Aloita jalkojesi hoito jo tänä päivänä.
  • Varaa aikaa jalkojesi päivittäisen tarkastukseen.
  • Merkitse seuraavan lääkärikäynnin päivämäärä.
  • Päätä, milloin ostat tarvittavat apuvälineet jalkojesi hoitamiseen: kynsisakset, hiomakivi, kynsiviila, ihoöljy, talkki, muovipeili, sukat, urheilukengät ja sisäkengät.
  • Ja mikä kaikkein tärkeintä – hoida aina jalkojasi.

Lähteenä käytetty Dr. Comfort -erityisjalkinevalmistajan tuottamaa ohjeistusta diabeetikoille.

Tuoreimmat artikkelit

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon Tukikohta saa merkittävän vahvistuksen, kun kokenut apuvälinealan asiantuntija Jopi Siirtola siirtyy Tukikohdan palvelukseen. Jopilla on apuvälinealalta lähes 30 vuoden kokemus. Kokemusta on kertynyt niin kotimaan markkinoilta kuin kansainvälisestikin. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saadessaan Jopin tiimiinsä. ”Jopi tuo meille vahvaa osaamista ja kokemusta apuvälinealalta. Pystymme hyödyntämään […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy