Yksilölliset ortoosit

Ortoosi on väline, jota käytetään tukemaan kehoa tai kehon osaa, oikaisemaan virheasentoja ja estämään virheasentojen kehittyminen. Ortoosia voidaan myös käyttää suojana hankausta vastaan epämuodostuneen kehon osan päällä. Ortoosin avulla pyritään parantamaan koko kehon, tai sen osan toimintaa. Ortoosit jaetaan valmiisiin ja yksilöllisiin ortooseihin. Turun Tukikohdan verkkokaupasta löydät sekä yläraajaortoosit ja alaraajaortoosit, että valmisortoosit.

Alaraajaortoosit

Yläraajaortoosit

Yksilöllinen ortoosi – alaraajat

Yksi yleisimmin käytetty alaraajaortoosi on Dafo (Dynamic Ankle Foot Orthosis) eli dynaaminen nilkka-jalka ortoosi. Dafoja käyttävät pääasiassa lapset, joilla on jokin normaalia liikkumista vaikeuttava vamma tai sairaus; esimerkiksi CP-vamma, selkäydinkohju, kehitysvamma tai kampurajalka. Dafo on kovamuovista valmistettu, jalan muotoja tiukasti mukaileva sisäkenkä. Jalkapohjaosan muotoilu ja tukeva materiaali yhdessä tukevat nilkkaa ja ohjaavat kävelyä pitäen kantapään maassa. Lisäksi dafo-ortoosi vähentää spastisuutta.

Dafoa tukevampi on sääriortoosi. Sen rakenne on sama kuin dafossa, mutta nilkassa voi olla mekaaninen nivel ja tuki ulottuu polven alaosaan asti. Nilkan sivusuuntaisen tuennan lisäksi sääriortoosilla voidaan vähentää lapsen varvaskävelyä. Sääriortoosi valmistetaan lapselle, jonka kävelymallin parantaminen vaatii enemmän tukea ja ohjausta kuin dafolla voidaan saavuttaa. Ortooseja voidaan valmistaa myös reisimittaisena, kun polveen ulottuvakaan tuenta ei riitä. Tällöin ortoosista käytetään nimitystä KAFO (knee-ankle-foot-orthosis).

Vielä vaikempia kävelyn ongelmia ratkotaan vyötärölle asti ulottuvan ortoosin avulla. Dafosta voidaan valmistaa myös madallettu, kehräsluiden alle ulottuva versio, jota kutsutaan DFO:ksi (dynamic foot orthosis). Kevein ratkaisu on FO (foot orthosis), toiselta nimeltään FO-pohjallinen, joka on kipsimallin avulla valmistettava erityispohjallinen. Tuessa huomioidaan spastisen jalan tuenta ja erityistarpeet. Yksilöllinen ortoosi valitaan aina tarpeen mukaan. Tukikohdassa arvioinnin tekee aina osaava apuvälinteknikko. Yhdessä hoitavan fysioterapeutin ja perheen kanssa etsimme käyttökelpoisen ja arjessa toimivan ratkaisun, joka helpottaa lapsen liikkumista ja olemista.

Ortoosi ja yläraajat

Tukikohta valmistaa tarvittaessa yksilölliset, mittojen mukaan tehdyt yläraajaortoosit, esim. rannetuket, yölastat, suojaavat tuet, kyynärpään yliojennusta estävät tuet ja serratuslastat. Yksilöllinen ortoosi tulee kyseeseen silloin, kun valmisortooseista ei löydy sopivaa kokoa tai tukeen tarvitaan jokin erityisominaisuus. Ideoimme ja toteutamme sellaisen tuen, joka auttaa asiakasta selviämään arjesta helpommin ja tukee parhaalla mahdollisella tavalla.

Valmisortoosit

Valmisortoosi on yleisnimitys kaikille valmistuille, joita tukivalmistajat valmistavat markkinoille. Yleisimpiä valmisortooseja ovat selkä-, polvi, nilkka, ranne-, peukalo-, kaula- ja kyynärpäätuet. Myymälässämme on kattava valikoima parhaiksi havaitsemiamme valmisortooseja helpottamaan elämää liikkumisen ongelmissa, vammautumisen jälkeen ja kipujen kanssa. Eri valmistajilta olemme hyväksyneet myyntiin vain laadukkaimmat ja toimivimmat ratkaisut. Valmisortoosien mitanotto, sovitus ja käytön opastus tapahtuvat myymälässä tai erikseen sovituissa tiloissa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää ortooseista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Apuvälineet avokärkisten kompressiotuotteiden pukemiseen

Kompressiotuotteiden pukeminen ja riisuminen voivat olla merkittävä haaste tukisukan tai -hihan käyttäjälle. Pahimmassa tapauksessa hoito jää toteutumatta, kun asiakas ei saa tuotetta puettua tai riisuttua. Pukemisen helpottamiseksi on kuitenkin luotu monia apuvälineitä, joiden avulla itsenäistä selviytymistä pystytään helpottamaan.

Tukikohta mukana Apuvälinemessuilla 9.-11.11.2023 – tervetuloa mukaan! 

Apuvälinemessut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 9.-11.11.2023. Turun Tukikohta on tuttuun tapaan mukana tapahtumassa omalla osastollaan. Esittelemme osastollamme uutuustuotteita, tukien ja ortoosien mahdollisuuksia sekä Tukikohdan toimintaa ja osaamistamme yleisesti.

Tukikohta – lisäarvoa tuista ja ortooseista

Tiedätkö mitä Tukikohta tekee ja missä toimimme?  Tiedätkö miten me voimme auttaa juuri sinua tai potilastasi?  Ja tiedätkö millaisia ratkaisuja meillä olisi hoitojonojen purkamiseen, laadukkaisiin kuntoutuskäytäntöihin tai vaikkapa työnantajille sairauspoissaolojen vähentämiseen? Näitä asioita olemme viimeisten kuukausien aikana pyrkineet sanoittamaan ja kuvaamaan auki uutta yritysesitettä ja -videota luodessamme.