Yksilölliset ortoosit

Ortoosi on väline, jota käytetään tukemaan kehoa tai kehon osaa, oikaisemaan virheasentoja ja estämään virheasentojen kehittyminen. Ortoosia voidaan myös käyttää suojana hankausta vastaan epämuodostuneen kehon osan päällä. Ortoosin avulla pyritään parantamaan koko kehon, tai sen osan toimintaa. Ortoosit jaetaan valmiisiin ja yksilöllisiin ortooseihin. Turun Tukikohdan verkkokaupasta löydät sekä yläraajaortoosit ja alaraajaortoosit, että valmisortoosit.

Alaraajaortoosit

Yläraajaortoosit

Yksilöllinen ortoosi – alaraajat

Yksi yleisimmin käytetty alaraajaortoosi on Dafo (Dynamic Ankle Foot Orthosis) eli dynaaminen nilkka-jalka ortoosi. Dafoja käyttävät pääasiassa lapset, joilla on jokin normaalia liikkumista vaikeuttava vamma tai sairaus; esimerkiksi CP-vamma, selkäydinkohju, kehitysvamma tai kampurajalka. Dafo on kovamuovista valmistettu, jalan muotoja tiukasti mukaileva sisäkenkä. Jalkapohjaosan muotoilu ja tukeva materiaali yhdessä tukevat nilkkaa ja ohjaavat kävelyä pitäen kantapään maassa. Lisäksi dafo-ortoosi vähentää spastisuutta.

Dafoa tukevampi on sääriortoosi. Sen rakenne on sama kuin dafossa, mutta nilkassa voi olla mekaaninen nivel ja tuki ulottuu polven alaosaan asti. Nilkan sivusuuntaisen tuennan lisäksi sääriortoosilla voidaan vähentää lapsen varvaskävelyä. Sääriortoosi valmistetaan lapselle, jonka kävelymallin parantaminen vaatii enemmän tukea ja ohjausta kuin dafolla voidaan saavuttaa. Ortooseja voidaan valmistaa myös reisimittaisena, kun polveen ulottuvakaan tuenta ei riitä. Tällöin ortoosista käytetään nimitystä KAFO (knee-ankle-foot-orthosis).

Vielä vaikempia kävelyn ongelmia ratkotaan vyötärölle asti ulottuvan ortoosin avulla. Dafosta voidaan valmistaa myös madallettu, kehräsluiden alle ulottuva versio, jota kutsutaan DFO:ksi (dynamic foot orthosis). Kevein ratkaisu on FO (foot orthosis), toiselta nimeltään FO-pohjallinen, joka on kipsimallin avulla valmistettava erityispohjallinen. Tuessa huomioidaan spastisen jalan tuenta ja erityistarpeet. Yksilöllinen ortoosi valitaan aina tarpeen mukaan. Tukikohdassa arvioinnin tekee aina osaava apuvälinteknikko. Yhdessä hoitavan fysioterapeutin ja perheen kanssa etsimme käyttökelpoisen ja arjessa toimivan ratkaisun, joka helpottaa lapsen liikkumista ja olemista.

Ortoosi ja yläraajat

Tukikohta valmistaa tarvittaessa yksilölliset, mittojen mukaan tehdyt yläraajaortoosit, esim. rannetuket, yölastat, suojaavat tuet, kyynärpään yliojennusta estävät tuet ja serratuslastat. Yksilöllinen ortoosi tulee kyseeseen silloin, kun valmisortooseista ei löydy sopivaa kokoa tai tukeen tarvitaan jokin erityisominaisuus. Ideoimme ja toteutamme sellaisen tuen, joka auttaa asiakasta selviämään arjesta helpommin ja tukee parhaalla mahdollisella tavalla.

Valmisortoosit

Valmisortoosi on yleisnimitys kaikille valmistuille, joita tukivalmistajat valmistavat markkinoille. Yleisimpiä valmisortooseja ovat selkä-, polvi, nilkka, ranne-, peukalo-, kaula- ja kyynärpäätuet. Myymälässämme on kattava valikoima parhaiksi havaitsemiamme valmisortooseja helpottamaan elämää liikkumisen ongelmissa, vammautumisen jälkeen ja kipujen kanssa. Eri valmistajilta olemme hyväksyneet myyntiin vain laadukkaimmat ja toimivimmat ratkaisut. Valmisortoosien mitanotto, sovitus ja käytön opastus tapahtuvat myymälässä tai erikseen sovituissa tiloissa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää ortooseista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat tuki- ja ortoosiratkaisut akilleskuntoutukseen

Akillesjännerepeämän kuntoutus kannattaa hoitaa VACOped-akillesortoosin avulla. Olemme Tukikohdassa käyttäneet VACOped-ortoosia jo 15 vuoden ajan. Ortoosin valmistaja OPED on laatinut tarkat, laajoihin tutkimusyhteenvetoihin perustuvat hoitoprotokollat kuntoutuksen etenemiseen. Hoitoprotokollassa määritellään aina varauksen määrä, nivelen sallittu liikerata sekä ortoosin ulkopohjan muoto riippuen indikaatiosta ja hoidon vaiheesta.

Ismo “Ika” Lehkonen – “Voin sanoa suoraan, että se oli niin sanotusti “lifesaver”

Tunnettu jääkiekkovalmentaja ja -vaikuttaja Ismo “Ika” Lehkonen on tyytyväinen mies. Pitkään työtä ja harrastuksia haitanneet polvikivut ovat poissa. Vajaa kaksi vuotta sitten Lehkonen otti yhteyttä lääkäriin jatkuvien polvikipujen takia. Ika oli mielessään pohtinut, että olisikohan se tekonivel paikka. Valveutunut lääkäri ohjasi Ikan kuitenkin Turun Tukikohtaan polvituen sovitukseen. Ika huomasi polvituen avun välittömästi. “Heti kun se asennettiin, huomasin että paine polven sisäsivulta hellittää.” Katso koko tarina ja video.

Uutuusesittelyssä selän ekstensiokorsetti E-Stab ja AC-nivelen luksaatiotuki Acromion 2.0

Hyperekstensiotukimarkkinoille on tullut kaivattu uutuus. Orthoservicen valmistama E-Stab on täysin portaattomasti säädettävä malli. Säädettävissä on niin lantion kuin rintarangan leveys sekä tuen korkeus. 
Acromion 2.0 on uusi patentoitu acromioklavikulaari-nivelen tuki. Se on suunniteltu erityisesti ac-nivelen dislokaatioiden (Rockwoodin tyypit I-III) konservatiiviseen hoitoon.