Porin myymälä on suljettuna 15.-28.7. kesälomien vuoksi.

Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Tutkimusyhteenvetoa ryhtitukien vaikutuksista osteoporootikon selkäkivuissa

Osteoporoosi heikentää tutkitusti ihmisen elämänlaatua aiheuttaen kipua ja huonontaen ryhtiä.

Osteoporoosi heikentää tutkitusti ihmisen elämänlaatua aiheuttaen kipua ja huonontaen ryhtiä. Usein rintarangan kyfoosi lisääntyy ja ryhti painuu kumaraan (kuva 1). Etukumara asento heikentää tasapainoa ja lisää kaatumisriskiä. Huono ryhti lisää myös painetta rintarangan nikamien etuosissa aiheuttaen kompressiomurtumia. Osteoporoottiset kompressiomurtumat voivat toisaalta olla osaltaan lisäämässä etukumaraa eli kyfoottista asentoa. Kyfoottinen asento vaikeuttaa aina ihmisen arkea. Pahimmillaan se aiheuttaa kroonisen kiputilanteen ja jopa hengitysvaikeuksia.

Yläselän kyfoosi
Kuva 1. Osteoporoosin myötä ryhti muuttuu hiljalleen kyfoottiseksi eli painuu etukumaraan. Tällöin paine rintarangan nikamien etuosassa kasvaa ja altistaa kompressiomurtumille.

Seuraavaan kokosimme tutkimusyhteenvetoa siitä, mihin asioihin ryhtituilla on pystytty vaikuttamaan.

Spinomed-ortooseilla huomattava vaikutus ryhtiin

Pfeifer, M. ym. (2011) tutkivat Spinomed- ja Spinomed Active -ryhtitukiliivien (kuvat 2 ja 3) vaikuttavuutta rintarangan kyfoosiin potilailla, joilla oli taustalla osteoporoottisia kompressiomurtumia selkärangassa.

Tutkimukseen osallistui 108 potilasta, jotka jaettiin kolmeen tutkimusryhmään. Molempien ryhtitukiliivien käyttäjille oli oma tutkimusryhmä ja lisäksi oli kontrolliryhmä, jolla ei ollut tukiliiviä käytössä.

Tutkimuksessa potilaiden kyfoosikulma pieneni molemmilla ryhtitukiliivimalleilla keskimäärin 11% lähtötilanteeseen verrattuna. Seuranta-aika oli 6kk. Rintarangan ojentuminen antaa myös keuhkoille lisätilaa laajentua ja näin hengitys helpottuu. Pfeifer ym. havaitsivat myös, että hengityskapasiteetti kasvoi samassa ajassa lähes 20 %:a Spinomed-ortooseja käyttävillä henkilöillä.

Kuva 2. Spinomed IV -ortoosi on perinteinen vaatteiden päällä pidettävä ortoosi.
Kuva3. Spinomed active -ortoosiin valmistetaan yksilöllinen body potilaan mittojen mukaan. Tällöin sen kokopäiväinen käyttö on miellyttävää.

Dynaamisella ryhtituella lisää voimaa – voiman ennaltaehkäisevä vaikutus

Pfeifer, M. ym. (2011) tutkimuksessa tutkittiin myös Spinomed-ryhtitukien vaikutuksia vartalon lihasvoimaan. Aiemmin on ajateltu, että selkätukien käyttö heikentäisi vartalon lihasvoimaa. Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että kuuden kuukauden seuranta-aikana vartalon lihasvoima kasvoi selkeästi liivittömään kontrolliryhmään verrattuna. Selkälihasten voima kasvoi molemmilla ryhtitukimalleilla lähes 65 %:lla ja vatsalihasten voima lähes 50 %:lla.

Sinaki, M. ym. (2002) selvittivät tutkimuksessaan sitä, pystytäänkö selän ojentajalihasten voimaharjoittelulla vähentämään nikamamurtumien riskiä. 10 vuoden seurantatutkimukseen osallistui 50 58-75 -vuotiasta naista. Tutkimusjoukko jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle tehtiin kahden vuoden progressiivinen selän ojentajalihasten harjoitusohjelma. Selvisi, että selkälihasharjoittelua tehneellä ryhmällä oli kahden vuoden jälkeen voimakkaammat selkälihakset. Jännittävä löydös oli, että tilanne oli sama myös 10 vuoden kohdalla eli selkälihasten korkeampi voimataso pysyi yllä useita vuosia. Selän lihasvoimaa tehneellä ryhmällä oli myös huomattavasti vähemmän selän kompressiomurtumia 10 vuoden tutkimusaikana ja kontrolliryhmässä riski kompressiomurtumalle oli 2,7-kertainen. Tutkijat huomauttivat myös, että lihasvoimaharjoittelu suojaa myös kaatumisilta, joista usein seuraa murtumia.

Spinomed-ortoosit tarjoavat uudenlaisen dynaamisen tuen

Aiemmin osteoporoottisten kompressiomurtumien hoitoon on käytetty kovia ja jäykkiä ortooseja, niin sanottuja kolmipisteortooseja. Niiden ongelma on usein se, että niiden käyttö on epämiellyttävää, vartalon lihakset saattavat heikentyä ja hengitys vaikeutua. Kolmipisteortoosi vaatii erittäin tarkan sovituksen ja kyfoottisen ryhdin kanssa rintalastaan kohdistuva paine muodostuu usein liian kovaksi. Spinomed sen sijaan perustuu kehon omaan palautejärjestelmään ja toimii dynaamisesti.

Meccariello, L. ym. (2017) vertailivat tutkimuksessaan osteoporoottisesta kompressiomurtumasta kärsivien, 65-93 -vuotiaiden kokemuksia perinteisestä kolmipistetuesta ja dynaamisesta Spinomed-ortoosista. Tutkimuksessa keskityttiin ensisijaisesti kipukokemukseen. 140 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin Spinomed-ryhtituki ja toiselle kolmipisteortoosi. Kolmipisteortoosia käyttäneiden potilaiden kivun keskiarvo VAS-asteikolla 0-10 (0=pienin mahdollinen kipu) tippui lähtötason 9:stä 5,6:een sekä kolmen että kuuden kuukauden kohdalla. Spinomed-ortoosia käyttäneiden keskiarvo tippui 9:stä 4,3:een kolmen kuukauden kohdalla ja 3,9:ään kuuden kuukauden kohdalla (kuva 5). Tutkimuksissa havaittiin lisäksi, että Spinomed oli ortooseista mielekkäämpi, sillä sen käyttäjät raportoivat käytön epämiellyttävyyksistä vain kahdeksan kertaa kun kolmipisteortoosista ilmoituksia tuli 28.

Spinomed-ryhtituen vaikutusta kipuun tutkivat myös Dionyssiotis, Y. et. al. vuonna 2015. Heidän kuuden kuukauden seurantatutkimuksessaan huomattiin, että Spinomedia käyttävien potilaiden kipukokemus laski VAS-asteikolla noin 6,5:stä lähes 4:ään.

Lue lisää osteoporoosin hoidosta ja ryhtituista täältä.

Kuva 5. Meccariello, L. ym. tutkimuksessa vuonna 2017 huomattiin, että Spinomed-ortoosia käyttävillä kipu laski huomattavasti alemmalle tasolle, kuin perinteistä kolmipisteortoosia käyttävillä.
Selkälihasten voima
Kuva 4. Selkälihasten voima kasvoi 6kk:ssa Spinomed-IV tuella (oranssi pylväs) 64 %:a ja Spinomed Activella (pinkki) 72%. Harmaa pylväs on liivitön kontrolliryhmä (Pfeifer, M. ym. 2011).

Nilkan ulkosyrjän hoitoon Tukikohta suosittelee:

Artikkelissa käytetyt lähteet:

 1. Dionyssiotis Y et al. Prospective study of spinal orthoses in
  women. Prosthet Orthot Int 2015;39(6):487-495.
 2. Meccariello L et al. Dynamic corset versus three-point brace in the
  treatment of osteoporotic compression fractures of the thoracic and
  lumbar spine: a prospective, comparative study. Aging Clin Exp Res
  2017;29(3):443-449.
 3. Pfeifer M et al. Effects of two newly developed spinal orthoses on trunk muscle strength, posture, and quality-of-life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil 2011;90(10):805-815.
 4. Sinaki M et al. Stronger back muscles reduce the incidence of
  vertebral fractures: a prospective 10 year follow-up of
  postmenopausal women. Bone 2002;30(6):836-841.

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan Tukikohta vahvistui jälleen, kun fysioterapeutti YAMK Terhi Pakkanen aloitti työt maaliskuussa Porin toimipisteessä. Terhillä on monipuolinen, yli 20-vuoden työhistoria kuntoutuksen kentältä Satasairaalan ja Satakunnan Hyvinvointialueen palveluksessa. Kokemusta on kertynyt mm. neurologian, kirurgian ja lasten kuntoutuksesta sekä viimeisimpänä osastonhoitajan tehtävistä. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saatuaan Terhin […]

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA Suljettu

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy