Porin myymälä on suljettuna 15.-28.7. kesälomien vuoksi.

Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Osteoporoosi ja yläselän kipu - ryhtituen mahdollisuudet

Osteoporoosi on maailmanlaajuisesti tunnettu merkittävä, mutta aliarvioitu, kansanterveysongelma. Arvioiden mukaan joka kolmas yli 50-vuotias nainen ja joka viides yli 50-vuotias mies maailmassa kärsii elämänsä aikana osteoporoottisesta murtumasta.

Osteoporoosi – maailmanlaajuinen ongelma

Osteoporoosi havaitaan usein liian myöhään. Monet potilaat ovat ehtineet kärsiä jo pitkään voimakkaista yläselän kivuista tietämättä niiden johtuvan osteoporoottisesta murtumasta. Pitkään jatkunut yläselän kipu on usein ehtinyt heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa merkittäviä rajoitteita päivittäiseen elämään.(1)

Murtumien riski kasvaa iän myötä paitsi luumassan tiheyden laskun, mutta myös lisääntyneiden kaatumisten seurauksena. Ikääntyneiden osuus maailman väestöstä kasvaa nopeiten. Lisäksi elinajan ennuste nousee jatkuvasti. Tästä johtuen osteoporoottiset murtumat ovat lisääntymässä merkittävästi ellei ennaltaehkäiseviin toimiin tartuta aiempaa huomattavasti tehokkaammin. (1) 

Yläselän kyfoosi
Kuva 1. Osteoporoosin pitkäaikaisvaikutus yläselkään.

Osteoporoosia voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä

Oikeanlaisella hoidolla ja kuntoutuksella pystytään ennaltaehkäisemään uusia murtumia ja elämänlaadun heikentymistä. Mitä aikaisemmin hoito ja kuntoutus päästään aloittamaan, sitä paremmat tulokset on saavutettavissa. (2)

Pitkäaikaislääkityksellä voidaan hidastaa luun menetystä ja jopa stimuloida luun kasvua. Lisäksi sopivalla annoksella kalsiumia ja D3-vitamiinia voidaan auttaa luumassan uudelleen rakentamista. Luumassan menetykseen liittyy aina myös menetykset lihasmassassa. Tällöin fysioterapeuttisilla harjoitteilla on tärkeä tehtävä lihasvoiman ja kestävyyden ylläpidossa ja vahvistamisessa. (2)

Ortoosi merkittävä osa hoitoa ja ennaltaehkäisyä

Varsinkin selän nikamamurtumien jälkeen on erityisen tärkeää, että lääkehoitoon yhdistetään ortoosihoito eli tilanteeseen sopiva selkätuki. (2) Tuki toimii erinomaisena kivunlievittäjä vähentäen kipulääkkeiden tarvetta. Tuki on samalla tärkeässä roolissa ryhdin ylläpitäjänä, jotta murtuma pääsee paranemaan hyvässä asennossa. Huonoon asentoon luutuessaan nikamien muoto kiilamaistuu ja rintarangan kyfoosi (etukumara) kasvaa (kuva 1).

Aiemmin selkätuet olivat jäykkiä ja niiden pitkäaikaiskäyttö passivoi lihaksia. Nykyaikaiset tuet on dynaamisia (kuva 2), liikettä sallivia ja lihastyötä aktivoivia. Nykyselkätuet auttavat potilaita ylläpitämään ryhtiä ja vähentämään rintarangan kyfoosia (etukumaraa). Niin kutsutun biofeedback -menetelmän avulla ne aiheuttavat tiedostamatonta, reflektoorista, selkälihasten aktivointia johtaen lihasten vahvistumiseen.

Ennaltaehkäisevässä mielessä selkätuki olisi hyvä ottaa käyttöön jo aikaisessa vaiheessa, ennen osteoporoosin aiheuttamia murtumia tai selkärangan ryhdin selvää heikentymistä. Markkinoilta löytyy nykyään erinomaisia malleja niin kevyeen kuin vahvempaankin ryhdin tuentaan. Oikein valitulla ja hyvin asennetulla dynaamisella selkätuella potilas pystyy elämään paljon kivuttomammin ja liikkumaan huomattavasti enemmän. Tutkimukset (3. Pfeiffer y. 2011) osoittavat myös, että pitkällä aikavälillä selkää tukevat lihasryhmät (selkä-, vatsa- ja kylkilihakset) vahvistuvat selvästi ja kaatumisvaara pienenee.

Kuva 2. Nykyaikainen dynaaminen ryhtituki Spinomed IV
Spinomed vaikutus lihasvoimaan
Kuva 3. Spinomed ryhtituen vaikutus vatsa- ja selkälihasten voimaan. Muutos 6kk seuranta-aikana. Harmaa palkki kontrolliryhmä, oranssi palkki Spinomed Active -selkätukiryhmä ja pinkki Spinomed IV -selkätukiryhmä. (3. Pfeiffer ym. 2011)

Tukikohdan ryhtitukisuosikit selän dynaamiseen tuentaan

Kuten ylempänä tekstissä kävi ilmi, selkätukia on moneen lähtöön kevyistä tukitarpeista erittäin tukeviin. Tukivalinta tehdään aina potilaan taustatiedot tarkasti huomioiden. Yläselän lievissä ja alkavissa ryhtiongelmissa suosikkimme on Exto Light -ryhtitukiliivi. Se on erittäin ohut ja huomaamaton dynaaminen ryhtituki, joka muistuttaa ja tukee ryhtiä kevyesti. Tuen voi pukea päälle esimerkiksi kesken päivän, kun oma lihaksisto ei enää jaksa ylläpitää ryhtiä. Tai käyttää tietyissä tilanteissa, joissa huomaa selän kipeytyvän. Sitä voi käyttää myös opetusmielessä muistutuksena väärästä taparyhdistä pois oppiessa. Muihin kevyisiin ryhtitukiin verraten Exto Light ohjaa kokemuksiemme mukaan paremmin yläselän ryhtiä, ohjaa hartioita alaspäin ja jättää lapaluut vapaiksi. Toinen suosikkimme on Dorsolite, joka on monien ammattilaisten suosikki.

Kun Exto Light tai Dorsolite ei enää riitä tai taustalla alkaa olla jo pidempiaikaisia ongelmia, ryhdin heikentymää ja mahdollisesti nikamamurtumiakin, kyseeseen tulevat tukevammat alumiinilastalliset mallit. Kevein alumiinilastallinen suosikkimme on Exto Inter. Exto Inter pohjautuu Exto Lightiin, mutta siihen on lisätty alumiininen tukiranka. Alumiininen tukiranka toimii jousen tavoin antaen tukea selälle ja aktivoimalla reflektoorisesti heikentyneitä selkää tukevia lihaksia.

Exto Interin kanssa tuennallisesti keskikategoriaan, sen tukevampaan päähän asettuu osteoporoositukien edelläkävijä Spinomed IV. Tämä saksalaisen Medin valmistama ryhtitukiklassikko on ollut menestyksekkäästi käytössämme jo lähes 15 vuoden ajan. Edellä artikkelissa esitetyt tutkimustulokset ovat Spinomedilla saavutettuja. Tämä tuki vaatii asiantuntevan, yksilöllisen sovituksen. Sen jälkeen tuki on erittäin toimiva, huomaamaton ja istuva.

Tukevimpaan kategoriaan nostamme yksilöllisillä mitoilla teetettävän Spinomed Activen (kuva 5) ja Flex-B:n. Spinomed Active on kokemuksiemme mukaan ainoa oikea ratkaisu silloin, kun osteoporoosi on aiheuttanut jo merkittäviä muutoksia selkärankaan. Ryhti on kumara ja ja nikamarakenne madaltunut. Tämä yksilöllisesti teetettävä tukikorsetti alumiinisella lastalla toimii silloin parhaiten ja mahdollistaa miellyttävän kokopäiväisen käytön. Flex-B on edullisempi vaihtoehto. Se antaa miellyttävän kokonaisvaltaisen tuen. Se toimii niin akuuteissa vamma- tai kiputilanteissa kuin myöhemmin kevyemmässä kuntoutusvaiheessa. Tämän mahdollistavat kaksi eri tukirakennetta: alumiinen runko vahvempaan tuentaan ja joustavat alumiinilastat kevyempään tuentaan.

Kuva 4. Exto Light -ryhtitukiliivi lieviin yläselän asento- ja kiputiloihin.
Selkätuki
Kuva 5. Yksilöllisesti tilattava Spinomed Active -selkätuessa on yksilöllinen tukibody ja alumiininen tukilasta selässä.

Nilkan ulkosyrjän hoitoon Tukikohta suosittelee:

Artikkelissa käyteytyt tutkimukset ja julkaisut:

  1. International Osteoporosis Foundation: Gaps and solutions in bone health. Available at: https://www.iofbonehealth.org/thematic-report-2016(last accessed 02/02/2018).
  2. DVO Guideline Osteoporosis 2017. Available at: www.dv-osteologie.org (last accessed 30/08/2018).
  3. Pfeifer M et al. Effects of two newly developed spinal orthoses on trunk muscle strength, posture, and quality-of-life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil 2011;90(10):805-815.

Mikäli sinua vaivaa yläselän kipu tai haluat muuten lisätietoa ryhtituista ja selän tuennasta, ole meihin yhteydessä!

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan Tukikohta vahvistui jälleen, kun fysioterapeutti YAMK Terhi Pakkanen aloitti työt maaliskuussa Porin toimipisteessä. Terhillä on monipuolinen, yli 20-vuoden työhistoria kuntoutuksen kentältä Satasairaalan ja Satakunnan Hyvinvointialueen palveluksessa. Kokemusta on kertynyt mm. neurologian, kirurgian ja lasten kuntoutuksesta sekä viimeisimpänä osastonhoitajan tehtävistä. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saatuaan Terhin […]

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA Suljettu

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy