Turku » Kupittaa » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Kupittaan Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 4 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Nilkan rasitusvammat

Yleisimmät nilkan rasitusvammat ovat akillesjänteen tulehdukset, kantakalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti ja säären lihas-aitio oireyhtymä eli penikkatauti.

Akillesjänteen vaivat

Akillesjänteen tai jänteen ympäryskudoksen tulehdus on melko yleinen vaiva sekä urheilijoilla että liikuntaa harrastavilla. Sitä aiheuttavat muun muassa juoksu kovilla alustoilla ja hyppelyt. Taustalla on usein jalkaterän virheasento tai pohkeen ja säären lihasten lihasepätasapaino.

Akillesjänteen tulehdus on tyypillisimmin 2-6cm pituudelta kantaluun kiinnityskohdasta ylöspäin. Jänne on kosketusarka, paksuuntunut (turvotus) ja kipeä etenkin aamuisin. Kipu voimistuu kuormittaessa ja venyttäessä. Jos varpaille nousu ei onnistu ja jänteessä on kuoppa, kyseessä voi olla repeämä ja tällöin on syytä mennä lääkäriin. Akillesjänteen repeämät ovat tyypillisimpiä noin 30–50-vuotiailla miehillä.

Akillesjänteen tulehduksessa lepo ja rasituksen välttäminen ovat alussa tärkeää, jotta tulehdus rauhoittuu. Jos akillesjänne vaivaa selvästi, on suositeltavaa käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeeni tai ketoprofeeni) normaalein annosohjein. Kylmäpakkaus 10 minuuttia muutaman kerran päivässä ja jääpalalla hieronta yhdistettynä raajan kohoasentoon helpottavat. Pohkeiden toistuva venyttely vähentää akillesjänteen jännitystä ja pienentää näin repeytymisriskiä. Kivun akuutissa vaiheessa venyttelyä kannattaa tehdä todella maltillisesti ja lisätä venyttelyä asteittain kivun lievittyessä. Pohkeiden eksentristen harjoitteiden avulla on myös saatu hyviä tuloksia akillesjänteiden vaivojen hoidossa ja kroonistumisen ehkäisyssä. Katso tästä akillesjänteen eksentrinen harjoittelu Terveyskirjasto.fi.

Akillesjänteen tulehdusten hoidossa käytetään myös alkuhoitona kantakorotusta. Jalkaterän virheasentoihin voidaan vaikuttaa tukipohjallisilla ja jalkaterän ja säären lihastasapainoa parantavilla jumppa ja venytysharjoitteilla. Yövenytyslastalla (kuva 4) voidaan estää akillesjännettä kiristymästä yön aikana ja näin aamun liikkeelle lähdöt ovat kivuttomampia ja toisaalta akillesjänteen liikkuvuusharjoittelu on tehokkaampaa. Akillesta voidaan myös tukea ja turvotusta vähentää akillesjänteelle suunniteltujen nilkkatukien avulla. Ne tukevat akillesjännettä, poistaa kipua ja antaa rasituskestävyyttä.

Nilkan rasitusvammat
Kuva 1 Medi.de “Akillesjänne ja nilkka takaa”
Achicare Comfort C akillestuki
Kuva 2 Achicare Comfort C -akillestuki

Kantapään kipu – plantaarifaskiitti

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti. Plantaarifaskiittia potee jopa 10% ihmisistä jossain elämänvaiheessa. Kipu paikallistuu jalkapohjaan kantapään etureunaan ja useimmin hieman sisäsyrjälle painottuen. Plantaarifaskiittiin ei ole yksiselitteistä syytä. Usein sen kehittymiseen liittyy kuitenkin tavallista suurempi jalkaterän rasitus tai voimakas ponnistus. Lisäksi ylipaino, jalkaholvien madaltuminen, toistuva pitkäkestoinen rasitus kuten seisominen tai juokseminen ja jalkaterän asentovirheet herkistävät vaivalle.

Kantapään kipuun ja plantaarifaskiittiin Tukikohta suosittelee:

Kipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustessa ja saattaa tehdä kävelyn hankalaksi. Myös rasitus ja voimakkaat ponnistukset aiheuttavat kipua. Kaikkien rasituksen aiheuttamien kantapääkipujen tärkein hoito on kivun synnyttäneen rasituksen lopettaminen. Pitkäaikaista seisomista tulee välttää, ja ylipainon vähentämisestä on apua. Kipuun voi käyttää lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeitä. Jalkaterän asennon voi tarkastuttaa jalkaterään erikoistuneelta fysioterapeutilta. Jalkaterän virheasennoissa ja holvikaarien madaltumissa yksiöllisillä tukipohjallisilla saadaan usein hyvä apu. Fysioterapeutilta kannattaa kysyä myös jalkaterän lihaksistoa aktivoivat jumppaliikkeet ja lihastasapainon kannalta olennaiset venytykset. Jännekalvokivun hoidossa ovat hyödyksi pohkeen ja jalkapohjan venytykset. Jalkapohjan venytys tehdään istuen. Jalka nostetaan polven päälle ja varpaita käännetään ylöspäin ääriasentoon varpaat ojennettuna 5–6 sekunniksi noin 20 kertaa aamuin ja illoin. Venyttelyä tarvitsee tehdä usean viikon ajan. Venytyshoitoa voi tehostaa yöllä käytettävillä yövenytyslastoilla tai -sukalla. Tutustu Night Sock -yövenytyssukkaan. Tämä on enemmän asentoahoitoa estäen jalkapohjan kiristymisen yön aikana. Näin aamuinen liikkeelle lähtökin on kivuttomampaa. Plantaarifaskiitin hoidossa käytetään myös kantapehmusteita. Niistä ehkä toimivin on AirHeel (kuva 3), jonka patentoitu ilmatyyny antaa iskunvaimennusta ja samalla tukea jalan pitkittäiselle holville.

Jos vaiva kroonistuu, eikä edellä olevilla hoitokeinoilla saada apua, voidaan jännekalvon rappeuman hoidoksi käyttää kortisoni- tai botuliiniruiskeita. Näiden hoitojen pitkäaikaisesta hyödystä ei kuitenkaan ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Jännekalvon rappeuma on usein hoidosta huolimattakin pitkäaikainen vaiva, mutta vuoden sisällä oireettomaksi paranee noin 80–90 %.

Plantaarifaskiitin hoitoon voi kokeilla myös Airlift PTTD -tukea. Se on uniikki nilkkatuki, joka on suunniteltu tukemaan ennen kaikkea jalan pitkittäistä holvirakennetta ja nilkan sisäsivua. Alkavan lattajalan oireissa, jalkaholvin madaltuessa, Airlift PTTD:n avulla jalka saadaan tuettua hyvään asentoon ja mm. tibialis posterior -jänteen tulehdus- ja kiputilat poistettua.

AirHeel
Kuva 3 AirHeel -plantaarifaskiitti- ja akillestuki
Nilkan rasitusvammat
Kuva 4 Yövenytyslastoja. Terveyskirjasto.fi

Säären lihasaitio-oireyhtymä, eli penikkatauti

Penikkataudissa eli säären lihasaitio-oireyhtymässä sääressä oleva lihasryhmä turpoaa. Lihasryhmän ympärillä oleva lihaskalvo ei anna myöden ja näin lihasaition pain nousee aiheuttaen verenkierron pysähtymisen. Lihasryhmän turpoamisen syynä on useimmiten liiallinen rasitus ja lihasryhmän kasvu. Erityisesti nuorilla juoksijoilla harjoitusmäärien lisääntyessä kovalla alustalla sääriluun sisäsivun lihasryhmä kipeytyy. Tätä kutsutaan tibialis medialis -oireyhtymäksi.

Lihasaitio-oireisiin kuuluu yltyvä lihasryhmän kipu, joka tuntuu vaurioituneesta aitiosta riippuen sääriluun jommallakummalla puolella ja pahenee rasituksessa. Lisäksi nilkan ojennusvoimassa voi esiintyä heikkoutta (varpaille nousu). Äkillisen vamman seurauksena tullut lihasaitio-oire voi aiheuttaa voimakkaan kivun ja myöhemmin tuntopuutoksia varpaissa. Vamman jälkeen kehittyvä lihasaitio-oire edellyttää välitöntä arviota ja mahdollisesti leikkausta.

Hitaasti kehittyneen ja rasitukseen liittyvän lihasaitio-oireen hoitona on ensi sijassa rasituksen vähentäminen. Pyöräily, uinti ja esimerkiksi suokävely toimivat korvaavina harjoitusmuotoina. Turvotusta kannattaa lievittää jääpalahieronnalla tai kylmävesi hoidoilla. Tulehduskipulääkekuuri voi olla paikallaan ja kipulääkegeeliä voi hieroa paikallisesti kipualueelle. Fysikaaliset hoidot kuten ultraääni ja sähköhoidot nopeuttavat paranemista ja pohkeiden ja säären venyttelyt kannattaa. Pohkeiden ja säärien hieronta on myös hyväksi, mutta akuutissa vaiheessa pitää olla maltillinen. Myös mahdollisiin jalkaterän asentovirheisiin (kuva 6) kannattaa reagoida lihaskuntoharjoitteiden, sopivien jalkineiden ja mahdollisten yksilöllisten- tai valmistukipohjallisten avulla. Kompressiosukkien ja -tukien avulla voidaan myös parantaa laskimoverenkiertoa ja rasituksen jälkeistä lihaskipua (kuva 5).

Lähteenä käytetty Duodecim, Terveyskirjasto.fi artikkeleja

Nilkan rasitusvammat
Kuva 5 Säären ja pohkeen kompressiotuki

Nilkan rasitusvammat – hoito nilkkatuilla ja tukipohjallisilla

Kuten edellä eri vammojen yhteydessä on todettu, rasitusvammojen hoidossa on olennaista löytää rasitusta aiheuttavat syyt ja lähteä vaikuttamaan niihin. Osana vammojen hoitoa voi ja kannattaa käyttää erilaisia tukia. Vamman luonteesta ja vakavuudesta riippuen voidaan käyttää tukevimmillaan immobilisoivia (liikettä rajoittavia) kävelyortooseja ja keveimmillään kevyitä elastisia liikettä tukevia malleja. Tuista on apua muun muassa silloin, kun 1) halutaan keventää kudokseen kohdistuvaa rasitusta, 2) halutaan ohjata alaraajan tai jalkaterän asentoa paremmaksi tai 3) halutaan parantaa aineenvaihduntaa tai estää turvotusta. Myös rasitusvamman taustalta löytyvä löysä nilkkanivel on käyttöaihe nilkkatuelle.

Nilkan rasitusvammat
Kuva 6 Medi.de. “Tukipohjallisella korjataan mm. nilkan virheasento”

Tuoreimmat artikkelit

Odotettuja tuoteuutuuksia alaraajaortooseihin

Syksyn aikana olemme saaneet valikoimaamme toivottuja uutuuksia alaraajatukien ja -ortoosien joukkoon. Esittelyssä Genufeel OA -kulumapolvituki, kevyehkö matalaprofiilinen nilkkatuki Malleorapid, sekä innovatiivinen Step on AFO 100 -peroneustuki.

Polven nivelrikon teemapäivät Tukikohdassa!

Polven nivelrikon teemapäivät Tukikohdassa! Tukikohta järjestää polven nivelrikon teemapäivien kiertueen myymälöissään 19.-22.11.2024. Teemapäivänä tarjoamme asiakkaillemme tietoa polvitukien mahdollisuuksista polven nivelrikon hoidossa. Pääset myös kokeilemaan eri tukivaihtoehtoja veloituksetta ammattilaistemme ohjaamana. Teemapäivänä myymälöistä ostettuihin polvitukiin tarjoamme 15 prosentin alennuksen. Teemapäivässä on paikalla myös markkinoiden suosituimman tuotteen Unloader One X -polvituen valmistajan Össurin edustaja. Teemapäivänä ostettuun Unloader One […]

Tukikohta Kupittaa avaa ovensa maanantaina 2.9.2024

Tukikohta Kupittaa avaa ovensa maanantaina 2.9.2024 Tukikohta jatkaa kasvuaan avaamalla neljännen myymälänsä. Neljäs myymälä Tukikohta Kupittaa avautuu Turun Kupittaalle, Neo-taloon ensi maanantaina 2.9.2024. Tukikohdan muut myymälät sijaitsevat Turussa Puutarhakadulla, Porissa Itsenäisyydenkadulla ja Oulussa Kansankadulla. ”Meille tarjoutui tämä erinomainen kauppapaikka, joten halusimme luonnollisesti tarttua tähän mahdollisuuteen. Alueen eri lääkäritalot Kupittaalla ovat myös toivottaneet meidät tervetulleiksi. Tämä […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 4 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Kupittaa

Joukahaisenkatu 6, NEO-talo
20520 Turku
Katso kartalla »

020 761 9031 (mpm)
kupittaa@turuntukikohta.fi

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy