Oulun toimipiste poikkeuksellisesti suljettu torstaina 28.9!

Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 2 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Työnantaja – Sairauspoissaolojen vähentäminen onnistuu selkätukien avulla

Työntekijän sairaslomapäivä on työnantajalle kallis. Yksi päivä maksaa tuoreimpien arvioiden mukaan n.350€. Sairaslomien vähentämiseen on pyritty monin eri keinoin, mutta tukien ja ortoosien potentiaali on Suomessa vielä lähes käyttämättä.

Työnantaja – Sairauspoissaolojen vähentäminen onnistuu selkätukien avulla

Roelofs ja kumppanit * (2007) tekivät Hollannissa tutkimuksen elastisen tukiliivin (LumboTrain kuva 2) vaikutuksista alaselän kivuista kärsiville. Tutkimusryhmänä oli kotihoitajat, joilla oli epäspesifi alaselän kipu. Epäspesifiksi selkäkivuksi määritellään kiputilanteet, joissa luussa tai välilevyssä ei ole havaittavaa vauriota. Kotihoitajien (n.360) sairaslomien – ja kivun määrää seurattiin vuoden ajan.  Selkätukiryhmässä oli 183 kotihoitajaa ja kontrolliryhmässä (ei selkätukea) 177 kotihoitajaa.  Vuoden aikana selkätukiryhmällä oli keskimäärin viisi sairaslomapäivää vähemmän kuin kontrolliryhmällä. Selkäkipupäiviä oli 52 vähemmän kuin kontrolliryhmässä! (kuva 1)

Sairaslomien määrä Lumbo Train
Kuva 1 Selkätukien vaikutus sairaslomien määrään ja selkäkipupäiviin

Valle-Jones ja kumppanit ** (1992) tutkivat samaisen LumboTrain-selkätuen vaikutuksia kipulääkityksen määrään ja töihin paluun nopeuteen kolmen viikon seurannassa (n.216). Epäspesifiä selkäkipua kärsivillä potilailla selkätuki (n.111) vähensi kipulääkityksen tarvetta keskimäärin 52% verrattuna kontrolliryhmään (n.105). Kolmen viikon seurannan aikana töihin pystyi palaamaan selkätukiryhmästä 18% enemmän kuin kontrolliryhmästä.

Lumbo Train
Kuva 2 LumboTrain

Selkätuella mittavat säästöt työnantajalle

Pikaisella laskutoimituksella voimme havaita, että edellä kuvattujen kotihoitajien työnantaja voisi tehdä melkoiset säästöt selkätukia hyödyntämällä. Mikäli jokainen 360 kotihoitajasta välttyisi tutkimuksen mukaisesti viideltä sairaslomapäivältä, se tekisi 1800 sairaslomapäivää vuodessa. Kotihoitajien työnantaja tekisi 630 000€ säästöt vuodessa, mikäli sairasloman hintana pidetään 350€/pv! Toki säästöistä olisi vähennettävä selkätukien ostohinta (n.150€/kpl) eli 54 000€, jolloin plussaa kertyisi 576 000€.

Sairaslomien vähenemisestä koituvien säästöjen lisäksi lääkekulut laskisivat ja työntekijät olisivat selvästi kivuttomampia. Täten varmasti työntekijöiden yleinen hyvinvointi ja työn tehokkuuskin paranevat.

Miksi tukia ei käytetä Suomessa tehokkaasti?

Tukien käyttö on Suomessa melko vähäistä verraten esimerkiksi Saksaan tai Ruotsiin. Uskon, että sairaslomia pystytään vähentämään selkätukien lisäksi yhtälailla myös polvi-, ranne- tai nilkkatuilla. Tutkittua näyttöä vaikuttavuudesta on. Tukien käytön vähäisyyden taustalla lienee monia syitä. Ainakin suomalaisen terveydenhuollon tuki- ja ortoositietämys laahaa pahasti jälkijunassa. Aktiivisia, kontrolloidun liikkeen sallivia, tukia verrataan meillä kipsihoitoon ja pelätään lihasten passivoitumista. Toisaalta kevyiden kompressiotuotteiden vaikutuksia pidetään lähinnä uskon asiana. Tässä meillä ortoosiosaajilla on peiliin katsomisen paikka. Myöskään suomalainen yksityinen vakuutusmalli ei tue kuntoutusta, johon kuuluisi suunniteltu ja asteittain etenevä fysioterapia ja ortoosihoito.

Toivottavasti tämänkaltaiset tutkimustulokset antavat viisautta ottaa tuet ja ortoosit osaksi tehokasta kuntoutusta. Erityisesti toivon työterveyshuollon lääkärien ja fysioterapeutien sekä työnantajien huomioimaan tutkimustulokset ja kartoittamaan käyttömahdollisuudet omassa toiminnassa. Olemme tukialan erikoisosaajana mielellämme apuna ja mukana kokeiluissa!

LÄHTEET

* Roelofs et al; Lumbar Supports to Prevent Recurrent Low Back Pain among Home Care Workers; Ann Intern Med. 2007;147:685-692. (ISRCTN registration number: ISRCTN73707379)

** Valle-Jones J, C, Walsh H, O´Hara J, O`Hara H, Davey N, B, Controlled trial of a back support (LumboTrain) in patients with non specific low back pain ; Curr. Med. Res. Opin. (1992), 12, 604

Markus Lindeqvist

Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »

markus.lindeqvist@turuntukikohta.fi

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta – lisäarvoa tuista ja ortooseista

Tiedätkö mitä Tukikohta tekee ja missä toimimme?  Tiedätkö miten me voimme auttaa juuri sinua tai potilastasi?  Ja tiedätkö millaisia ratkaisuja meillä olisi hoitojonojen purkamiseen, laadukkaisiin kuntoutuskäytäntöihin tai vaikkapa työnantajille sairauspoissaolojen vähentämiseen? Näitä asioita olemme viimeisten kuukausien aikana pyrkineet sanoittamaan ja kuvaamaan auki uutta yritysesitettä ja -videota luodessamme.

Peroneustuet liikkumisen tueksi – Tukikohdan suosikit

Peroneuspareesi aiheuttaa monia haasteita liikkumiseen ja kuntoutumiseen. Riippunilkka aiheuttaa mm. virheellisen kävelymallin, jossa nilkan puuttuva fleksio korvautuu lonkan korostetulla fleksiolla. Peroneuspareesi aiheuttaa myös tasapaino-ongelmia ja riski kompastelulle sekä nilkan nyrjähdyksille kasvaa merkittävästi.

Erilaiset peroneuslastat ja -tuet ovatkin tärkeässä roolissa kävelyn normalisoinnissa ja kuntoutuksen turvaamisessa. Peroneustuen avulla kävelyn väärien liikemallien juurtuminen saadaan estettyä ja kävelystä saadaan taloudellisempaa – ihminen pystyy liikkumaan enemmän. Myös kompastelua ja nilkan nyrjähdyksiä saadaan ennaltaehkäistyä ja liikkumisesta tehtyä näin turvallisempaa. Oikeilla tukiratkaisuilla potilaan minäpystyvyyttä kyetään tukemaan.

Parhaat tuki- ja ortoosiratkaisut akilleskuntoutukseen

Akillesjännerepeämän kuntoutus kannattaa hoitaa VACOped-akillesortoosin avulla. Olemme Tukikohdassa käyttäneet VACOped-ortoosia jo 15 vuoden ajan. Ortoosin valmistaja OPED on laatinut tarkat, laajoihin tutkimusyhteenvetoihin perustuvat hoitoprotokollat kuntoutuksen etenemiseen. Hoitoprotokollassa määritellään aina varauksen määrä, nivelen sallittu liikerata sekä ortoosin ulkopohjan muoto riippuen indikaatiosta ja hoidon vaiheesta.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 2 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2023 Turun Tukikohta Oy