Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Polvikivun hoito – Marko sai harrastuksensa takaisin polvituen avulla

Matematiikan professoria ja intohimoista liikunnan harrastajaa Marko Mäkelää (kuvassa) ei kaksi vuotta sitten hymyilyttänyt. Oikea polvi sattui joka askeleella eikä portaita päässyt enää alas etuperin. Lisäksi polvisärky oli jatkuvaa. Juoksemaan lähtemistä entinen kilpatason kestävyysjuoksija ei enää voinut kuvitellakaan ja jo pyöräilykin sattui. Sitten Marko näki mainoksen polvikulumaan suunnitellusta Unloader One -polvituesta ja tilanne muuttui.

Polvikivun hoito – Marko sai harrastuksensa takaisin polvituen avulla

Matematiikan professoria ja intohimoista liikunnan harrastajaa Marko Mäkelää (kuvassa) ei kaksi vuotta sitten hymyilyttänyt. Oikea polvi sattui joka askeleella eikä portaita päässyt enää alas etuperin. Lisäksi polvisärky oli jatkuvaa. Juoksemaan lähtemistä entinen kilpatason kestävyysjuoksija ei enää voinut kuvitellakaan ja jo pyöräilykin sattui. Sitten Marko näki mainoksen polvikulumaan suunnitellusta Unloader One -polvituesta ja tilanne muuttui.

Markon polvessa oli magneettikuvauksilla todettu graavi polven sisäsivun kuluma. Rustopinta oli laajalta alueelta kulunut täysin pois ja nivelen reunoilla oli selviä luupiikkejä.

”Polvi oli todella jäykkä ja sen koukistaminen oli vaivalloista. Jokainen kävelyaskel sattui. Jälkeenpäin huomasin, että polvessa oli ollut myös jatkuva särky, johon olin ajansaatossa vain jotenkin hieman tottunut. Sitten näin Turun Sanomissa mainoksen Unloader One -kulumapolvituesta ja ajattelin kokeilla sitä”, Marko kertoo.   

Marko Mäkelä

”Askel muuttui heti kivuttomaksi”

Toispuoleisessa polvikulumassa on tyypillistä, että polven linjauksessa on ongelmia. Polvi on joko ns. pihtipolvi tai länkisääri. Polvikuluman edetessä tämä virhelinja vain kasvaa. Samoin käy askeleen tukivaiheen aikana. Markon kohdalla kyseessä oli länkisuuntainen virheasento ja siihen sopiva polven sisäsivun kuluma. Kulumapolvituilla pyritään korjaamaan polven linjaa ja samalla ohjaamaan painoa pois kuluneelta kivuliaalta nivelpinnalta.

Markon kohdalla polvituen hyöty näkyi heti ensimmäisistä askelista: ”Askel muuttui heti kivuttomaksi ja uskalsin varata jalalle. Otin tuen heti käyttöön. Pidin sitä aamusta iltaan. Ajan myötä polvi rauhoittui ja nyt kahden vuoden käytön jälkeen voin olla töissä jo ilman tukea ja käytän tukea lähinnä urheillessa”, Marko kertoo.

Unloader One -polvituen avulla Marko on jälleen pystynyt palaamaan urheilun pariin. ”Juoksen keskimäärin 30km viikossa. Lisäksi pyöräilen paljon ja käyn kuntorasteilla. Se on valtava muutos kahden vuoden takaiseen. Olen äärettömän onnellinen, että kokeilin polvitukea.”

Liike on lääke – polvituki antaa mahdollisuuden liikkua

Polvikuluman hoitosuosituksissa liikunnan merkitystä korostetaan. Liikuntaa on kuitenkin vaikea harrastaa saati lisätä, mikäli polvi sattuu joka askeleella. Kulumapolvituen avulla liikuntaa on kuitenkin mahdollista lisätä, kun tuki ohjaa painoa pois kuluneelta nivelpinnalta. Polvi kestää näin enemmän liikuntaa.

Liike on lääke ja sen osoittaa Marko Mäkelänkin tapaus. Unloader One -polvituen avulla Marko pystyi lisäämään liikuntaa ja polvinivel sai kaipaamaansa liikettä. Polvinivelen jatkuva tulehdustila saatiin rauhoittumaan ja polven liikkuvuus palautumaan. Nyt polvi on arjessa kivuton ja polvituen avulla myös juoksu- ja suunnistuslenkit sujuvat kivuttomasti.

Tukien ja ortoosien asiantuntijana kuulen usein lääkäreiden ja fysioterapeuttien varoituksia tukien lihaksia passivoivasta vaikutuksesta. Ihmettelen, missä on näyttö? Tutkimuksethan osoittavat selvästi, että tuet eivät heikennä lihaksistoa. On jopa tutkimuksia, joissa lihasvoima on parantunut. Markon tarinan myötä tämä on helppo uskoa. Tukien avulla aktiivinen ja tehokas kuntoutus ja liikunta mahdollistuu. Olisi erikoista, jos lihakset tässä heikkenisivät.

Unloade One Smartdosing

”Olisinpa saanut Unloaderin jo kymmenen vuotta sitten”

Marko on tyytyväinen nykytilanteeseensa. Silti hän jossittelee, että mikä olisi polven tilanne, jos hän olisi saanut polvituen jo kymmenen vuotta sitten. ”Silloin minulla oli polven kanssa ensimmäisiä ongelmia ja operaatiossa polven sisäsivun kierukka poistettiin. Kumpa olisin jo silloin saanut Unloaderin, niin kuinka hyvä polveni voisi nyt ollakaan.”

Marko pohtii mielenkiintoista kysymystä. Voidaanko kulumapolvituilla hidastaa kuluman etenemistä ja näin siirtää tai jopa välttää proteesileikkauksia? Tutkimustietoa tästä on vielä niukalti, sillä itse tuetkin ovat vielä uusi keksintö. Paul Lee ym. Gardiffin yliopistosta julkaisivat ensimmäisiä pitkäaikaisseurantatutkimuksia vuonna 2016. Tutkimuksessa joka kolmas (n. 63) potilas vältti Unloader One -polvituella proteesileikkauksen koko niiden 6-8 vuoden ajan, jonka he olivat mukana tutkimuksessa. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla oli lähtötilanteessa graavi kuluma, joka normaalisti johtaa polviproteesiin.

Kärsitkö polvikivusta: ota kulumapolvituki avuksi

Mikäli kärsit polvikivusta ja emmit voisiko kulumapolvituesta olla apua, niin ole yhteydessä. Kokeillaan toimiiko Unloader One juuri sinun tapauksessasi. Saat tuen viikoksi testikäyttöön veloituksetta. Autamme sinua mielellämme tukiasioissa!

Markus Lindeqvist

Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »

markus.lindeqvist@turuntukikohta.fi

Tuoreimmat artikkelit

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon Tukikohta saa merkittävän vahvistuksen, kun kokenut apuvälinealan asiantuntija Jopi Siirtola siirtyy Tukikohdan palvelukseen. Jopilla on apuvälinealalta lähes 30 vuoden kokemus. Kokemusta on kertynyt niin kotimaan markkinoilta kuin kansainvälisestikin. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saadessaan Jopin tiimiinsä. ”Jopi tuo meille vahvaa osaamista ja kokemusta apuvälinealalta. Pystymme hyödyntämään […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy