Turku » Kupittaa » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Kupittaan Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 4 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Nilkan nyrjähdys

Nilkan nyrjähdys on lähes kaikille tuttu vamma. Siinä niveltä ympäröivät nivelsiteet venyvät tai repeytyvät osittain. Lisäksi nilkan ulkopuolella kulkevien lihasten, lyhyt ja pitkä pohjeluulihas eli peroneus-lihasten jänteet saattavat venähtää.

Nilkan nyrjähdys on lähes kaikille tuttu vamma. Siinä niveltä ympäröivät nivelsiteet venyvät tai repeytyvät osittain. Lisäksi nilkan ulkopuolella kulkevien lihasten, lyhyt ja pitkä pohjeluulihas eli peroneus-lihasten jänteet saattavat venähtää.

Puolet nilkan nyrjähdyksistä tapahtuu urheillessa. Mitä kovemmasta vauhdista ja liikevoimasta on kyse, sitä pahemmat ovat yleensä vammatkin. Arkielämässä nyrjähdykset tapahtuvat tavallisimmin kävellessä, kiven tai juuren päälle astuessa tai liukastuessa. Yleisimmin nilkka vääntyy ulkosyrjälle. Nilkan kuntoutuksessa auttaa oikein valittu nilkkatuki.

Lievä vai vaikea nilkan nyrjähdys?

Lievässä nyrjähdyksessä ilmenee arkuutta ja turvotusta nilkan ulko- tai sisäsyrjällä. Vaikeassa nyrjähdyksessä kipu on voimakasta, nilkassa on näkyvää turvotusta ja sisäinen verenvuoto (mustelma) on mahdollinen. Liikkuminen on vaikeaa tai ei onnistu kivun takia. Lisäksi nilkka tuntuu jäykältä. Jos kipu ja turvotus on voimakasta, kannattaa hakeutua lääkäriin oikean diagnoosin saamiseksi. Vammaa voidaan tutkia röntgen-, magneetti- tai kaikukuvauksella.

Miksi kuntoutus on tärkeää?

Nilkan nyrjähdys on aluksi kivulias, mutta kipu lievittyy ja poistuu yleensä melko nopeasti (1-2 viikkoa). Ehkä siksi nilkan nyrjähdyksen hyvä hoito ja kuntoutus jää usein tekemättä ja nyrjähdykset pääsevät uusiutumaan. On muistettava, että nivelsiteiden paraneminen vie 4-8 viikkoa aikaa vamman asteesta riippuen. Lisäksi nyrjähdyksen seurauksena nilkan asento- ja liiketunto, tasapaino sekä lihasten yhteistoiminta heikentyvät. Nämä asiat on otettava huomioon hoitoa ja kuntoutusta suunnitellessa.

Nilkan nyrjähdys
Kuva 1 Nilkan nyrjähdys ja ulkosivun nivelsiteiden repeämät

Nilkan nyrjähdyksen hoito ja kuntoutus – turvotus pois tukisiteen tai -sukan avulla

Nilkan nyrjähdyksen ensihoito on raajan kohoasento ja kylmähoito. Kylmäpakkaus tai jääpussi sidotaan nilkan ympärille. Kylmän avulla sisäistä verenvuotoa pystytään vähentämään ja näin turvotus vähenee. Turvotusta kannattaa ennaltaehkäistä kylmähoitojen välisenäkin aikana polvimittaisella tukisukalla tai elastisella tukisiteellä. Tukiside kannattaa kiristää tasaisesti puristaen päkiältä säären keski- tai yläosaan.

Ensimmäisen 2-3 päivän aikana painoa ei saa antaa jalalle. Kävelyn apuna kannattaa käyttää kyynärsauvoja. Nilkan ojennus–koukistusharjoitetta polvi suorana kannattaa tehdä useita kertoja päivässä raajan verenkierron parantamiseksi.

Aktiivinen kuntoutus aloitetaan noin kolmen päivän päästä

Aktiivinen kuntoutus ja liikkuminen kannattaa aloittaa kolmen päivän kuluttua vamman syntymisestä. Liikkuminen (kävely) pitää tehdä kivun sallimissa rajoissa, nilkkatukea tai tukisidettä käyttäen. Alkuvaiheessa nilkkatueksi suositellaan tukevaa nilkkatukea, joka mahdollistaa kivuttomamman liikkumisen ilman ontumista. Lisäksi painoa pitää varata kyynärsauvoille niin paljon, että kävelyaskeleen pystyy tekemään kivuttomasti ja mahdollisimman normaalisti kannalta päkiälle rullaten. Nilkkatukea tai tukisidettä kannattaa käyttää vamman asteesta riippuen vähintään 4-8 viikkoa. Tukea voi ja kannattaakin keventää kuntoutuksen edetessä. Akuuttiivaiheen jälkeen suosittelemme elastista nilkkatukea.

Repeämissä tarvitaan asentoa tukeva nilkkatuki

Täydellisissä tai kohtalaisissa (taso 2 tai 3) nilkan nivelsiteen repeämissä kannattaa valita nilkan asentoa tukeva nilkkatuki, esimerkiksi McDavid 199 (kuva 2) tai ASO EVO Quatro. Ne tukevat, vähentävät kipua ja turvotusta ja ne on helppo kiristää sopivalle tiukkuudelle. Lievemmissä nyrjähdyksissä (taso 1-2) voit valita kevyemmänkin mallin, jos se tuntuu miellyttävämmältä ratkaisulta. Kevyetkin mallit toimivat erinomaisesti ja verkkokauppavalikoimastamme esimerkiksi McDavid 433 (kuva 3) tai Malleolastik sopivat tähän tarkoitukseen. Tutkimukset osoittavat, että kevyilläkin nilkkatuilla kuntoutuminen on nopeampaa, kivuttomampaa ja uusia vammoja selvästi ennaltaehkäisevää verrattuna nilkkatuettomaan ryhmään.

Mc David 199 nilkkatuki
Kuva 2 Mc David 199

Mc David 433 nilkkatuki
Kuva 3 Mc David 433

Kipsin tai walkerin tarve

Mikäli nyrjähdys on suuri energinen, nivelsiderepeämiä on useita, mukana on säären ja pohkeen välisen syndesmoosin repeämää tai nilkan stabiili murtuma, lääkäri määrää kipsin tai walkerin. Hyvä nykyaikainen, aktiivisempi vaihtoehto kipsille on walker-ortoosi, jonka avulla nilkka saadaan tuettua vähintään kipsin veroisesti. Walkerin hyötyjä ovat mm. helppo säädeltävyys mm. turvotus huomioiden, hygieniahelppous, aktiivisen kuntoutuksen ja aikaisen kävelyharjoittelun mahdollistuminen.

Muista vahvistavat harjoitteet

Nilkan lihaksia ja nivelsiteitä vahvistavat harjoitteet kannattaa aloittaa kolme päivää vammasta. Kuntoutusohjeissa parhaiten auttaa fysioterapeutti. Erinomaisia kuntoutusohjeita voit katsoa esimerkiksi Terveyskirjasto.fi artikkelista: Nilkkaa kuntouttava harjoittelu. Näin vamman yhteydessä heikentyneet nilkan asento- ja liiketunto, tasapaino sekä lihasten voima ja yhteistoiminta saadaan normalisoitua mahdollisimman lähelle vammaa edeltävää tasoa tai jopa paremmalle.

Nilkan nyrjähdyksen paraneminen voi kestää useita viikkoja, jopa puoli vuotta. Mikäli nilkan nyrjähdyksen paraneminen pitkittyy 1-2kk:sta, kannattaa hakeutua uudelleen lääkäriin selvittämään kivun tarkempaa syytä.

Lähteenä käytetty Duodecim, Terveyskirjasto.fi artikkeleja

Nilkkatuki auttaa nilkan nyrjähdyksen hoidossa ja uuden vamman ennaltaehkäisyssä


Nilkan nyrjähdyksen nopeaan kuntoutukseen saa apua nilkkatuista. Nilkkatuet voidaan jakaa kahteen ryhmään: vahvoihin asentoa ylläpitäviin tukiin ja elastisiin kuntouttaviin ja ennaltaehkäiseviin tukiin. Vahvoja nilkkatukia käytetään akuuttien nilkan nyrjähdysten jälkeen. 4-8 viikon päästä vammasta pyritään siirtymään kevyempiin elastisiin malleihin. Elastiset nilkkatuet parantavat asentotuntoa, lievittävät tutkitusti kipua, vähentävät turvotusta ja mahdollistavat liikunnan lisäämisen. Ne myös ennaltaehkäisevät uusia vammoja. Koko tähän hoitopolkuun akuuttivamman tukevasta tuennasta kevyeen elastiseen tukivaiheeseen on suunniteltu Malleodyn S3.

Nilkan nyrjähdys
Kuva 4 Sporlastic.de

Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »

markus.lindeqvist@turuntukikohta.fi

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta Kupittaa avaa ovensa maanantaina 2.9.2024

Tukikohta Kupittaa avaa ovensa maanantaina 2.9.2024 Tukikohta jatkaa kasvuaan avaamalla neljännen myymälänsä. Neljäs myymälä Tukikohta Kupittaa avautuu Turun Kupittaalle, Neo-taloon ensi maanantaina 2.9.2024. Tukikohdan muut myymälät sijaitsevat Turussa Puutarhakadulla, Porissa Itsenäisyydenkadulla ja Oulussa Kansankadulla. ”Meille tarjoutui tämä erinomainen kauppapaikka, joten halusimme luonnollisesti tarttua tähän mahdollisuuteen. Alueen eri lääkäritalot Kupittaalla ovat myös toivottaneet meidät tervetulleiksi. Tämä […]

Cross Bracing Protocol – mullistuuko polven eturistisiteen hoito?

Cross Bracing Protocol -hoitolinjan on kehittänyt australialainen ortopedi Mervin Cross. Hoito perustuu tietoon siitä, että eturistiside on lyhimmällään polven ollessa 90° fleksiossa (koukussa). Tässä asennossa repeytyneen nivelsiteen päät ovat mahdollisimman lähelle toisiaan ja sidekudossillat pääsevät rakentumaan repeytyneiden päiden välille. Näin nivelsiteen paranemiselle annetaan parhaat mahdolliset lähtökohdat. Hoidon lähtökohtana ja filosofiana on hoitaa ACL-vammaa kuten akuuttia murtumaa – se on hoidettava nopeasti ja murtuman päät on tuotava mahdollisimman lähelle toisiaan paranemisen optimoimiseksi.

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan Tukikohta vahvistui jälleen, kun fysioterapeutti YAMK Terhi Pakkanen aloitti työt maaliskuussa Porin toimipisteessä. Terhillä on monipuolinen, yli 20-vuoden työhistoria kuntoutuksen kentältä Satasairaalan ja Satakunnan Hyvinvointialueen palveluksessa. Kokemusta on kertynyt mm. neurologian, kirurgian ja lasten kuntoutuksesta sekä viimeisimpänä osastonhoitajan tehtävistä. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saatuaan Terhin […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 4 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Kupittaa

Joukahaisenkatu 6, NEO-talo
20520 Turku
Katso kartalla »

020 761 9031 (mpm)
kupittaa@turuntukikohta.fi

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy