Oulun & Porin toimipisteet sulkevat ovensa torstaina 20.6. klo 15.00.

Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Nilkan ulkosyrjän kipu

Nilkan ulkosyrjän kipu on yleisimmin akuutti nilkan nyrjähdys ja/tai siitä aiheutuneet vammat nilkan ulkosyrjän nivelsiteisiin, jänteisiin ja muihin kudoksiin. Lue lisää nilkan nyrjähdyksestä ja sen hoidosta »

Nilkan ulkosyrjän kipu ja rasitus

Nilkan ulkosyrjän kivut voidaan jakaa akuuttivammoihin kuten nilkan nyrjähdyksiin sekä rasitusperäisiin kiputiloihin. Tässä artikkelissa perehdymme erityisesti rasituksesta johtuviin kipuihin sekä niiden hoitoon ja kuntoutukseen. Rasituksesta johtuvat nilkan ulkosyrjän kiputilat johtuvat usein peroneusjänteiden ongelmista. Kivun taustalla voi olla nilkan nyrjähdyksen yhteydessä tullut jänteen pitkittäinen repeämä, joka aiheuttaa pitkäaikaisessa rasituksessa jänteen turvotusta ja jännetupin tulehdusta.

Toinen peroneuslihaksia rasittava tekijä on yliliikkuva ja löysä nilkka, jolloin peroneuslihakset joutuvat ylirasitukselle pyrkiessään tukea nilkkaa. Tällöin taustalla on usein paha nilkan nyrjähdys tai toistuvat nyrjähdykset joiden seurauksena nilkan nivelsiteet ovat löystyneet. Myös liikunta epätasaisilla alustoilla, kuten poluilla ja metsässä, saattaa aiheuttaa rasitusvammoja nilkan tukilihaksiston pyrkiessä pitämään nilkkaa tasapainossa parhaansa mukaan. Neljäs peroneusjänteitä rasittava tekijä on supinoiva nilkka ja jalkaterä. Supinoiva jalka on usein jäykkä ja korkeaholvinen ja paino ohjautuu liiaksi ulkosyrjälle rasittaen nilkan ulkosivun rakenteita kuten peroneusjänteitä. Nilkan ulkosyrjän kivussa, etenkin supinoivan jalan yhteydessä, voi olla kyse myös pikkuvarpaan takana olevan metatarsaaliluun rasituskivusta kuten rasitusmurtumasta.

Nilkan ulkosyrjän kipu
Kuva 1 Peroneus-jänteet kulkevat ulkokehräsluun takaa kiinnittyen jalkaterään: toinen pikkuvarpaan metatarsaaliluun tyveen ja toinen isovarpaan metatarsaaliluun kärkeen

Nilkan ja jalkaterän kuntouttavat harjoitteet – mihin pyritään

Edellä mainittiin yleisimpiä syitä nilkan ulkosyrjän rasituskipujen taustalla. Hoito- ja kuntoutuskeinot on suunniteltava nämä syyt huomioiden. Nilkan ja jalkaterän harjoitteiden ja venytysten avulla jalan voima, tasapaino ja liikkuvuus pyritään saamaan mahdollisimman hyväksi. Heikkoja lihaksia vahvistetaan ja kireitä venytetään hyvän lihastasapainon saavuttamiseksi. Nilkan ja jalkaterän toiminnan normalisoinnilla askeleen virheliikkeet saadaan poistettua ja näin rasituskivun juurisyyt eliminoitua. Nilkan yleisiä kuntoutusohjeita voit katsoa mm. Duodecimin terveyskirjastosta nilkkaa kuntouttava harjoittelu.

Nilkkatuilla ja tukipohjallisilla apua

Erilaisilla nilkkatuilla ja tukipohjallisilla pystytään usein nopeuttamaan nilkan ulkosyrjän kiputilojen kuntoutumista ja lievittämään kipua. Mikäli taustalla on supinoiva jalkaterä, ulkosyrjävoittoinen askel, laskeutuneet holvirakenteet tai jalkaterän etuosa pettää isovarmaan alta, tukipohjallisilla voidaan auttaa. Teemme yksilöllisiä tukipohjallisia askelanalyysiin ja jalkojen tutkimukseen perustuvan tiedon pohjalta. Myös valmispohjallisilla pystytään usein auttamaan. Esimerkiksi LOW supinaatiopohjallisilla supinoiva, ulkosyrjävoittoinen askel saadaan neutralisoitua suoremmalle linjalla. Näin nilkan ulkosyrjän rakenteiden venytystä ja ylikuormitusta askeleen aikana pystytään vähentämään.

Nilkan ja jalan asentoa voidaan tukea ja ohjata myös nilkkatuella. Esimerkiksi remmillisellä ASO EVO Quatro:lla nilkkaa voidaan ohjata haluttuun suuntaan. Samaa pystyy tekemään myös esimerkiksi Malleoforce Plus -nilkkatuella – toki kevyemmin.

Nilkan ja jalkaterän tuentaan ja ohjaukseen Tukikohta suosittelee:

Nilkan sivusuuntaiseen epävakauteen Tukikohta suosittelee:

Mikäli nilkan ulkosyrjän kipuilussa on syynä nilkan nivelsiteiden löysyy tai yliliikkuvuus, ongelmiin kannattaa hakea apua nilkkatuista. Kevyillä elastisilla malleilla nilkkaan voidaan antaa kevyttä tukea, parantaa asentotuntoa ja poistaa turvotusta. Nämä mallit, kuten Malleo-Hit, sopivat hyvin kevyeen liikuntaan ja jatkuvaan käyttöön.

Tukevammilla malleilla voidaan estää nilkan yliliikkuvuus ja uudet nyrjähdykset. Tuki kannattaa valita aina harrastuksen tai työn vaatimusten mukaan. Esimerkiksi jalkapalloon sopii hyvin Phantom 2, tennikseen Aso Evo Quatro ja suunnistukseen Active Ankle tai Ankle V Brace.

Ota yhteyttä Turun Tukikohtaan

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivimman hoitomuodon.

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan

Tukikohta vahvistuu – Terhi Pakkanen Porin Tukikohtaan Tukikohta vahvistui jälleen, kun fysioterapeutti YAMK Terhi Pakkanen aloitti työt maaliskuussa Porin toimipisteessä. Terhillä on monipuolinen, yli 20-vuoden työhistoria kuntoutuksen kentältä Satasairaalan ja Satakunnan Hyvinvointialueen palveluksessa. Kokemusta on kertynyt mm. neurologian, kirurgian ja lasten kuntoutuksesta sekä viimeisimpänä osastonhoitajan tehtävistä. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saatuaan Terhin […]

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA Suljettu

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy