Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 0 € »

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Nilkan ulkosyrjän kipu

Nilkan ulkosyrjän kipu on yleisimmin akuutti nilkan nyrjähdys ja/tai siitä aiheutuneet vammat nilkan ulkosyrjän nivelsiteisiin, jänteisiin ja muihin kudoksiin. Lue lisää nilkan nyrjähdyksestä ja sen hoidosta »

Nilkan ulkosyrjän kipu ja rasitus

Rasituksesta johtuva nilkan ulkosyrjän kipu aiheutuu yleisimmin peroneuslihasten jänteiden ongelmista. Taustalla voi olla nilkan nyrjähdyksen yhteydessä tullut jänteen pitkittäinen repeämä, joka aiheuttaa pitkäaikaisessa rasituksessa jänteen turvotusta ja jännetupin tulehdusta.

Toinen peroneuslihaksia rasittava tekijä on yliliikkuva ja löysä nilkka, jolloin peroneuslihakset joutuvat ylirasitukselle tukiessaan nilkkaa. Kolmas peroneusjänteitä rasittava tekijä on jalkaterän asentoon liittyvät poikkeamat. Jäykässä korkeaholvisessa jalassa paino ohjautuu usein liiaksi nilkan ulkosyrjälle (ylisupinaatio) rasittaen peroneusjänteitä. Myös jalkaterän etuosan sisäsivun löysyys rasittavat pitkää peroneuslihasta ja voi aiheuttaa kroonisen jänteen tulehduksen ja rappeuman.

Nilkan ulkosyrjän kipu
Kuva 1 Peroneus-jänteet kulkevat ulkokehräsluun takaa kiinnittyen jalkaterään: toinen pikkuvarpaan metatarsaaliluun tyveen ja toinen isovarpaan metatarsaaliluun kärkeen

Nilkkatuista ja tukipohjallisista apua

Edellä mainittiin yleisimpiä syitä peroneusjänteiden kiputilojen taustalla. Hoito- ja kuntoutuskeinot on suunniteltava näiden syiden mukaisesti. Nilkan ja jalkaterän harjoitteiden ja venytysten avulla nilkkaa ja jalkaterää tukevan lihaksiston voima ja liikkuvuus pyritään saamaan tasapainoon. Näin nilkan ja jalkaterän asento ja toiminta saadaan normalisoitua. Nilkan yleisiä kuntoutusohjeita voit katsoa mm. Duodecimin terveyskirjastosta nilkkaa kuntouttava harjoittelu.

Kuntouttamisen nopeuttamiseksi ja jalan rakenteellisista syistä tukipohjallinen on usein hyvä hoitokeino peroneusjänneongelmissa. Parhaiten jalan virheellinen asento voidaan korjat yksilöllisellä tukipohjallisella. Sen avulla jalan liiallinen ulkosyrjäastunta (ylisupinaatio) saadaan korjattua samoin kun jalkaterän rakenteiden löysyys ja ylipronaatio. Näin mm. peroneuslihasten ylikuormittumista pystytään vähentämään. Nilkan ja jalan asentoa voi ohjata myös nilkkatuella. Esimerkiksi remmillisellä ASO EVO Quatro:lla nilkkaa voi ohjata haluttuun suuntaan. Samaa pystyy tekemään myös esimerkiksi McDavid 433 -nilkkatuki – toki kevyemmin.

Nilkan ulkosyrjän hoitoon Tukikohta suosittelee:

Nilkan yliliikkuvuudesta ja nivelsidelöysyydestä aiheutuviin nilkan ulkosyrjän ongelmiin voi nilkkajumpan lisäksi hakea apua nilkkatuista. Kevyillä elastisilla tuilla voi kevyemmin tukea nilkkaa ja parantaa sen asentotuntoa. Tukevammilla malleilla voidaan estää nilkan yliliikkuvuus ja uudet nyrjähdykset. Tuki kannattaa aina valita harrastuksen tai työn vaatimusten mukaan.

Ota yhteyttä Turun Tukikohtaan

Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivimman hoitomuodon.

Tuoreimmat artikkelit

Matkahuollon toimitustavoilla nopeutta toimituksiin

Toimitustavoiksi suosittelemme Matkahuollon toimitusvaihtoehtoja. Matkahuollon toimitustavoilla nopeutta toimituksiin.

Tutkimusyhteenvetoa ryhtitukien vaikutuksista osteoporootikon selkäkivuissa

Osteoporoosi heikentää tutkitusti ihmisen elämänlaatua aiheuttaen kipua ja huonontaen ryhtiä.

Osteoporoosi ja yläselän kipu – ryhtituen mahdollisuudet

Osteoporoosi on maailmanlaajuisesti tunnettu merkittävä, mutta aliarvioitu, kansanterveysongelma. Arvioiden mukaan joka kolmas yli 50-vuotias nainen ja joka viides yli 50-vuotias mies maailmassa kärsii elämänsä aikana osteoporoottisesta murtumasta.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 0 € »

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14 (lauantait suljettu
kesä-heinäkuussa)

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2021 Turun Tukikohta Oy