Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 2 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Alaselän kipu

Alaselän kipu on tuttu vaiva lähes jokaiselle aikuiselle. 80% aikuisista tuntee alaselkäkipuja jossain vaiheessa elämänsä aikana. Suurin osa alaselän kivuista paranee nopeasti parissa viikossa kuntoutusohjeilla ja lääkityksellä, mutta osa alaselän vaivoista vaatii pikaista lääkärin hoitoa.

Mistä alaselän kipu johtuu?

Alaselkäkivun taustalla on usein fyysisesti kuormittava työ, johon sisältyy raskaita nostoja ja hankalia selän asentoja. Vaikutusta on myös todettu olevan vähäisellä liikunnalla, lihavuudella, tupakoinnilla, stressillä ja työtyytymättömyydellä.

Alaselän kipu ja sen mahdolliset aiheuttajat

Yleisin selkäkivun aiheuttaja on pieni kudosvaurio jossakin selän kipua aistivissa rakenteissa, kuten välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa. Tällaisen ns. noidannuolityyppisen kivun tarkkaa sijaintia ei yleensä pystytä varmentamaan. Kipu tuntuu alaselässä ja voi säteillä pakaroihin ja reisiin. Noidannuolityyppisestä kivusta paranee nopeasti, suurin osa palaa töihin kahden viikon aikana.

Iskiasoireessa alaselän kipu säteilee alaraajaan, tavallisimmin polven alapuolelle. Säteilyn taustalla on useimmin välilevytyrä. Säteilykivun lisäksi välilevytyrä voi aiheuttaa nilkan lihasten heikkoutta ja jalkaterän alueen tuntopuutoksia. Vaikka iskiasoireisto saattaa olla alussa hyvin voimakas, paraneminen on kuitenkin melko nopeaa. Kolmessa kuukaudessa suurin osa potilaista voi jo melko hyvin, osa nopeamminkin kuukaudessa. Alle kymmenesosa iskiaspotilaista vaatii leikkauksen.

Pikaista lääkärin hoitoa tarvitaan tilanteissa, joissa selkäkivun taustalla on selkärangan kasvaimet, tulehdukset ja nikamamurtumat. Kasvaimille ja tulehduksille on tyypillistä, että alaselän kipu on jatkuvaa ja asteittain lisääntyvää ja se vaivaa levossakin. Nikamamurtumia sattuu erityisesti vanhuksille ja niiden yleisin syy on kaatuminen. Myös mikäli iskiasoireeseen liittyy virtsaamisvaikeutta ja tunnon heikentymistä peräaukon ja sukupuolielinten alueella, vaaditaan nopeaa leikkausta.

Alaselän kivun hoitoon Tukikohta suosittelee

Alaselän kipu – hoito ja kuntoutus

Selkäkivun hoidossa korostuu aktiivisuus, vuodelepoon ei pidä jäädä. Heti kun kivut hellittävät niin paljon, että liikkuminen onnistuu, vuoteesta on paras nousta ja pyrkiä elämään niin normaalia elämää kuin mahdollista. Kuntoutumista nopeuttaa heti alusta alkaen kevyt liikunta kuten kävely tai uinti. Vaikeassa kivussa päivittäistä liikkumista on syytä lisätä vähitellen, omaa kuntoa tarkkaillen. Työhön kannattaa palata mahdollisimman pian.

Heti selkäkivun alkuvaiheessa ei kannata tehdä selän liikkuvuutta lisääviä harjoituksia. Ne voivat jopa hidastaa paranemista. Selkää tukevien lihasten lihasaktivaation ylläpitämiseksi, kivun lievittämiseksi ja liikkumisen mahdollistamiseksi selkätukiliivin käyttö on suositeltavaa. Etenkin selkävaivan pitkittyessä tai toistuessa kannattaa fysioterapeutin kanssa käydä läpi yksilölliset lihasvoima- ja venytysharjoitteet selän ryhdin ja toimintakyvyn parantamiseksi. Selkävaivojen kroonistuessa on vahvistettava myös alaraajojen lihasvoimaa ja mietittävä yleistä fyysistä kuntoa asteittain lisäävät harjoitteet.

Alaselän kipu
Medi.de “Vatsalihasten vahvistaminen on tärkeää”
Alaselän kipu
Sporlastic.de “Selkätuki muistuttaa hyvästä ryhdistä”

Lievään selkäkipuun riittää yleensä ilman reseptiä apteekista saatava parasetamoli. Kohtalaiseen tai voimakkaaseen kipuun saa yleensä apua tulehduskipulääkkeistä, joista osa on reseptivapaita. Voimakkaaseen kipuun saatetaan tarvita muuta lääkärin määräämää kipulääkettä. Lääkkeistä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Katso tästä saksalaisen Medin 20min jumppaohjeet selän hyvinvoinnille: 8 vahvistavaa – 8 venyttävää liikettä »

Lähteenä käytetty Duodecim, Terveyskirjasto.fi artikkeleja

Selkätuella apua alaselän kipuun ja kuntoutumiseen

Selkätuilla pystytään tutkitusti vaikuttamaan myönteisesti yllä esitettyihin alaselkäkipujen oireisiin ja kuntoutumiseen. Tutkimukset osoittavat muun muassa, että selkätuen avulla selkäkipupotilaan:

  • Kipu lievittyy eikä kipulääkkeitä tarvitse syödä niin paljon
  • Selkä- ja vatsalihasten voima paranee
  • Ihminen pystyy liikkumaan enemmän ja elämään aktiivisempaa elämää
  • Elämänlaatu paranee
  • Sairaspoissaolot vähenevät

Alaselän kivun hoitoon Tukikohta suosittelee

Markus Lindeqvist

Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »

markus.lindeqvist@turuntukikohta.fi

Tuoreimmat artikkelit

Tukikohta – lisäarvoa tuista ja ortooseista

Tiedätkö mitä Tukikohta tekee ja missä toimimme?  Tiedätkö miten me voimme auttaa juuri sinua tai potilastasi?  Ja tiedätkö millaisia ratkaisuja meillä olisi hoitojonojen purkamiseen, laadukkaisiin kuntoutuskäytäntöihin tai vaikkapa työnantajille sairauspoissaolojen vähentämiseen? Näitä asioita olemme viimeisten kuukausien aikana pyrkineet sanoittamaan ja kuvaamaan auki uutta yritysesitettä ja -videota luodessamme.

Peroneustuet liikkumisen tueksi – Tukikohdan suosikit

Peroneuspareesi aiheuttaa monia haasteita liikkumiseen ja kuntoutumiseen. Riippunilkka aiheuttaa mm. virheellisen kävelymallin, jossa nilkan puuttuva fleksio korvautuu lonkan korostetulla fleksiolla. Peroneuspareesi aiheuttaa myös tasapaino-ongelmia ja riski kompastelulle sekä nilkan nyrjähdyksille kasvaa merkittävästi.

Erilaiset peroneuslastat ja -tuet ovatkin tärkeässä roolissa kävelyn normalisoinnissa ja kuntoutuksen turvaamisessa. Peroneustuen avulla kävelyn väärien liikemallien juurtuminen saadaan estettyä ja kävelystä saadaan taloudellisempaa – ihminen pystyy liikkumaan enemmän. Myös kompastelua ja nilkan nyrjähdyksiä saadaan ennaltaehkäistyä ja liikkumisesta tehtyä näin turvallisempaa. Oikeilla tukiratkaisuilla potilaan minäpystyvyyttä kyetään tukemaan.

Parhaat tuki- ja ortoosiratkaisut akilleskuntoutukseen

Akillesjännerepeämän kuntoutus kannattaa hoitaa VACOped-akillesortoosin avulla. Olemme Tukikohdassa käyttäneet VACOped-ortoosia jo 15 vuoden ajan. Ortoosin valmistaja OPED on laatinut tarkat, laajoihin tutkimusyhteenvetoihin perustuvat hoitoprotokollat kuntoutuksen etenemiseen. Hoitoprotokollassa määritellään aina varauksen määrä, nivelen sallittu liikerata sekä ortoosin ulkopohjan muoto riippuen indikaatiosta ja hoidon vaiheesta.

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 2 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2023 Turun Tukikohta Oy