Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Rannekipu

Rannekivun yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaiset rasitustilat, akuuttivammat sekä nivelsairaudet.

Ranteen rasitusvammat

Useimmiten rannekipu johtuu ranteen alueen poikkeavasta tai pitkäkestoisesta rasituksesta. Tällöin kipu alkaa tavallisesti pikkuhiljaa ja pahenee rannetta liikutellessa. Yleensä kyseessä on vaaraton vaiva, joka korjaantuu poikkeavan rasituksen välttämisellä ja levolla. Joskus tarpeeseen voi kuitenkin tulla rannetuki.

Ranteen tukeminen ja hoito

Nivelten yliliikkuvuustaipumus altistaa ranteen rasitusvammoille – erityisesti raskaisiin työliikkeisiin yhdistäessä. Yleensä nivelten yliliikkuvuudesta ei ole haittaa normaalissa elämässä ja yliliikkuvuustaipumus vähenee iän myötä niveltä ympäröivien kapseleiden jäykistyessä tukevoittaen nivelen rakennetta.

Nuoremmilla ihmisillä tavallisimpia ranteen kivun taustalla olevia oireyhtymiä ovat rannetta ympäröivien lihasten ja jänteiden ärsytys- ja rasitustilat sekä tulehdukset. Ranteen alueessa osa jänteistä kulkee sylinterimäisen jännetupen sisällä, mikä vähentää jänteen liukumisesta syntyvää kitkaa ja kuumenemista ranteen ympäristöön. Liiallisen rasituksen seurauksena tulehdus voi kehittyä jännetupen sisällä jänteen ärsyyntyessä ja turvotessa. Tämän seurauksena syntyy ranteen jänteen alueelle selkeä turvotus ja liikearkuus tulehduksen merkkinä. Tarpeen mukaan ranteen rasitusvammoja on suositeltavaa hoitaa lastattomalla tai lastallisella tuella.

Rannekanavaoireyhtymä

Ranteen alueella voi esiintyä monenlaisia hermopinteitä eli hermojen puristustiloja. Yleisin on rannekanavaoireyhtymä, jossa keskihermo jää puristuksiin ranteen alueella sijaitsevassa rannekanavassa rasituksen tai vamman seurauksena. Tällöin esiintyy kipua ja ennen kaikkea peukalon, etu- ja keskisormen puutumisen tunnetta. Puutuminen häiritsee etenkin öisin.

Tähän hyvänä apuna on yörannelasta (kuva 3), joka pitää ranteen perusasennossa yönaikana ja näin rannekanava ei pääse ahtautumaan. Vaivan pitkittyessä voi ilmaantua peukalon puristusvoiman heikentymistä tai tarkkojen ja yksityiskohtaisten toimintojen suorittamisen vaikeutumista (esim. napitus).

Rannekipu: rannekanavaoireyhtymä piirroskuva
Kuva 1 Terveyskirjasto.fi, Duodecim. Keskihermo
jää puristuksiin rannekanavaoireyhtymässä

Rannevenähdykset ja muut akuuttivammat ranteessa

Rannevenähdykset ja -murtumat syntyvät yleensä kaatumisen tai tapaturman seurauksena. Tällöin ranteen alue on kipeä ja sitä on vaikea liikuttaa. Ranne voi näyttää erilaiselta toiseen ranteeseen verrattuna. Myös turvotusta ja mustelmia voi esiintyä.

Rannevenähdyksen hoitoon Tukikohta suosittelee:

Nivelsairaudet rannekivun taustalla

Rannekipu voi olla yksi nivelreuman oireista. Kipu ei kuitenkaan yleensä ole ensimmäinen oire, vaan sitä edeltävät epämääräisemmät niveloireet: aamujäykkyys, arkuus, turvotus, kuumotus ja nivelten kankeus. Nivelreuman oireet alkavat usein ranteista, sormista tai päkiöistä molemminpuolisena.

Ranteeseen voi kehittyä myös nivelrikko esimerkiksi vamman jälkitilana. Nivelrikossa esiintyy aluksi rasituksen jälkeistä kipua, mutta myöhemmin kipua voi olla myös levossa. Lisäksi voi esiintyä jäykkyyttä tai turvotusta. Erityinen rannekivun aiheuttaja on hyytelörakkula eli ganglio. Tällöin kipualueella on myös ihon alla tuntuva patti.

Rannekipu: nivelsairaudet
Kuva 2 Ottobock.se. Peukalon tyven
nivelrikko on yleinen vaiva

Ranteen nivelsairauksiin Tukikohta suosittelee:

Rannekivun hoito

Ilman vammaa alkanutta rannekipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla parin viikon ajan, mikäli kipu ei ole hyvin voimakasta. Jos itsehoito ei auta ja oireilu jatkuu useita viikkoja, on hyvä ottaa yhteys lääkäriin. Mikäli kaatumisen tai muun tapaturman jälkeen ranteeseen ilmaantuu kovaa kipua, käden liikutteluvaikeutta tai ranteen virheasento, on hyvä hakeutua päivystyksellisesti lääkärin arvioon.

Ranteen kotihoito

Rasitusperäisissä kivuissa itsehoito on usein tehokasta. Rannekivun taustalla olevan rasituksen välttäminen ja lepo auttavat jo pitkälle. Kipua ja tulehdusta voi lievittää myös tulehduskipulääkkeillä ja kylmähoidolla. Rannekivun asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Rasitusperäisissä vaivoissa fysioterapia tai muut fysikaaliset hoidot ovat tehokkaita itsehoidon ohella tehokkaita.

Rannekivun ehkäisy

Rasitussairauksia voidaan ehkäistä välttämällä tai keventämällä toistuvaa ranteen rasitusta, tärinää tai pitkään jatkuvia poikkeavia työskentelyasentoja esim. tietokoneella työskenneltäessä. Työterveyshuollosta ja erityisesti fysioterapeuteilta saa opastusta oikeiden työasentojen ja -tapojen löytämiseksi sekä lihastasapainoharjoitteluun ja lihashuoltoon.

Rannemurtumat syntyvät yleensä kaatumisen seurauksena. Muun muassa talvisin jalkineiden pohjiin asennettavilla jääpiikeillä voidaan ehkäistä kaatumisia. Vanhusten kohdalla kaatumisen syynä voi olla myös heikentynyt tasapaino tai huimaus. Fysioterapeuteilta saa neuvoja sopivaan lihaskuntoharjoitteluun, jolla tasapainon hallintaa voidaan kehittää.

Lähteenä käytetty: Duodecimin terveyskirjasto.fi artikkeleja sekä muita alan julkaisuja

Rannetuesta apua

Ranteen rasitusta ja kipua voi lievittää myös erilaisten rannetukien avulla. Ne toimivat erinomaisesti esimerkiksi reumaatikolla. Rannetuen avulla voidaan mm. vähentää turvotusta, keventää lihasten ja jänteiden rasitusta ja tukea yliliikkuvaa niveltä. Rannetuet vähentävät tutkitusti myös kipua. Työtukina käytetään usein kevyempiä, liikettä sallivia rannetukia, akuuttivaiheseen suositellaan vahvempia tukia. Lisäksi valikoimastamme löytyy lepo- ja hoitotukia sekä peukalorannetukia. Tukevimmillaan rannetuet ovat kipsin korvikkeita. Niiden hyödyt kipsiin verrattuna ovat mm. tuen säädettävyys tilanteen tai turvotuksen mukaan sekä mahdollisuus ottaa tuki pois esim. suihkun ajaksi.

Lue lisää rannetuista ja eri tukivaihtoehdoista »

Lepo- ja yölastana mm. rannekanavaoireyhtymässä käytetään Manuhit Digitus -rannelastaa:

Tuoreimmat artikkelit

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon Tukikohta saa merkittävän vahvistuksen, kun kokenut apuvälinealan asiantuntija Jopi Siirtola siirtyy Tukikohdan palvelukseen. Jopilla on apuvälinealalta lähes 30 vuoden kokemus. Kokemusta on kertynyt niin kotimaan markkinoilta kuin kansainvälisestikin. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saadessaan Jopin tiimiinsä. ”Jopi tuo meille vahvaa osaamista ja kokemusta apuvälinealalta. Pystymme hyödyntämään […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-KE 9-17
TO 11-17
PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy