Turku » Pori » Oulu »

Kirurgisten ja ortopedisten apuvälineiden ammattilainen

Turun Tukikohta » Porin Tukikohta » Oulun Tukikohta »

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Polven venähdys

Polven venähdys aiheuttaa kipua ja turvotusta. Turvotus on merkki polven rakenteisiin syntyneestä vauriosta ja sitä seuranneesta verenvuodosta. Lääkäriin kannattaa hakeutua välittömästi tutkittavaksi jos polvivamman jälkeen polveen ilmaantuu turvotusta, lukkiutumista, polven pettämistä, kovaa kipua. Mikäli jalalle ei pysty varaamaan painoa, on se myös merkkinä lähteä tutkimuksiin.

Polven venähdys on hyvin yleinen vamma

Urheilussa, erityisesti vauhdikkaissa peleissä venähdyksiä tapahtuu paljon nopeiden käännösten yhteydessä. Vaikeimmat vammat syntyvät kiertoliikkeessä polven ollessa kuormittuneena, jolloin ristisiteet tai nivelkierukat saattavat vaurioitua. Myös säärtä sisään- tai ulospäin vääntävä voima voi aiheuttaa polveen nivelsidevaurion. Tällaisia syntyy urheilussa kontaktitilanteissa ja esimerkiksi talvisin liukastumisten yhteydessä. Polvilumpio menee helpoiten sijoiltaan polven vääntyessä sisäänpäin polvi koukussa.

Polvinivelen vamma lisää myöhemmin kehittyvän polven nivelrikon riskiä 5–10-kertaisesti. Hyvällä kuntoutuksella, vahvoilla lihaksilla ja vammaan sopivia tukia käyttämällä voit pienentää ja hidastaa kulumariskiä huomattavasti.

Polven venähdys
Kuva 1 Medi.de. Polven anatomiaa.

Polven nivelsidevamma

Polvea tukevia nivelsiteitä on neljä. Sivusuunnassa polvea tukevat sisä- ja ulkosivun nivelsiteet ja etu-takasuunnassa sekä kiertoja tukevat etu- ja takaristiside. Nivelsiteiden vaurion seurauksena polveen ilmaantuu alkuvaiheessa turvotusta ja kipua. Etenkin turvotuksen laskettua polvi tuntuu epävarmalta ja pettävältä varatessa. Tällöin kannattaa heti käydä tarkistuttamassa vamma lääkärillä.

Polven nivelsidevamman hoito riippuu vamman asteesta. Polvea sivusuunnassa tukevien nivelsiteiden repeäminen niin, että polvi antaa selvästi sivusuunnassa perään, merkitsee yleensä sitä, että kyseessä on muidenkin siteiden vaurio. Tilanne vaatii kiireellistä leikkaushoitoa. Vähäisempi vaurio voidaan hoitaa yleensä saranallisen polvituen avulla.

Ei-leikkauksellinen konservatiivinen hoitolinja on noussut viime vuosina yhä suositummaksi. Päätöksen leikkauksen ja konservatiivisen hoitolinjan välillä tekee potilas yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Hoitolinjan valinnassa vaikuttavat erityisesti vamman laatu, potilaan ammatti- ja harrastukset sekä aktiivisuustaso. Konservatiivista hoitolinjaa puoltaa mm. sen riskittömyys, tutkimustulokset ja kustannustehokkuus. Käytännön työssä on myös huomattu, että polven nivelsidevammoissa (sivusiteet, ACL, PCL) hyvällä konservatiivisella hoidolla polvesta tulee usein hyvä ja tukeva. Konservatiivisen hoidon perusta on polven hyvä tuenta. Polvituen avulla polven vaurioituneiden nivelsiteiden tehtävä korvataan ja niiden annetaan parantua rauhassa. Ilman polvitukea polvi on epävakaa ja nivelsiteen parantuminen hidastuu ja on riski että polvi jää löysäksi. Lisäksi polvituki antaa erinomaisen kivunlievityksen, mahdollistaa aktiivisen kuntoutuksen ja estää uusilta venähdyksiltä parantumisvaiheessa ja sen jälkeen.

Polven kohtalaisissa tai täydellisissä sivuside- tai eturistisiderepeämissä (ACL) esimerkiksi kuvan Pluspoint 3 -polvituki toimii yleensä erinomaisesti. Takaristisiteen tuentaan suosittelemme siihen suunniteltuja malleja, kuten M.4s PCL Dynamicia. Lievissä tai kohtalaisissa sivusidevammoissa hyvän avun saa yleensä jo kevyemmästä Genufit15A-mallista.

Ristisidevammojen konservatiiviseen ja leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen on kehitelty viime vuosina upeita dynaamisia polvitukiratkaisuja. Niissä tuki antaa polvelle asteittain muuttuvan, polvikulmaan sopivan luonnollisen tuen. Tämä tuen määrä jäljittelee mahdollisimman tarkasti terveen ristisiteen antamaa tukivoimaa pitäen näin polvinivelen optimaalisessa asennossa. Näin kipu saadaan usein pois, polviniveltä kuluttava yliliikkuvuus pois ja lihasaktivaatiojärjestykset normalisoitua. Ja mikä tärkeintä, vaurioitunut ristisiteen repeämä tai leikkauksen jälkeinen uusi siirre saa parantua rauhassa ilman ylivenyttymistä.

Tutustu seuraavasta esityksestä Gary Bledsoen erinomaiseen esitykseen polven dynaamisesta tuennasta ja heidän mallinsa Axiom-D:n toimintamekanismista:

Polven kierukkavamma

Polven nivelkierukan (kuva 3) vamma syntyy tyypillisesti polven kiertoliikkeessä polven ollessa kuormitettuna. Asennosta riippuen sisempi tai ulompi nivelkierukka joutuu tällöin voimakkaan puristuksen ja vedon kohteeksi ja siihen syntyy repeämä. Polveen tulee nopeasti turvotusta, ja kierukan kappale voi aiheuttaa myös lukko-oireen, joka estää polvea koukistumasta tai suoristumasta. Nivelraossa voi tuntua kipua ja polven liikkeessä napsahdus. Polvi voi olla kävellessä erittäin arka ja se tuntuu pettävän.

Pienehkö nivelkierukkavamma saattaa parantua muutamassa viikossa itsestään. Tärkeää on paranemisaikana harjoitella polven ojentajalihasryhmää. Mikäli oireet jatkuvat, tilanne vaatii polven tähystyksen, jossa vaivan laajuus voidaan selvittää ja kierukkaa korjata. Jos polvessa on selvä haittaava lukko-oire, leikkaus pyritään tekemään parin viikon sisällä. Nivelkierukan tukeminen polvituella on haastavaa, koska polvituet eivät suoraan pysty vaikuttamaan polven kiertoihin. Yleensä nivelkierukoissa paras kipu- ja hoitovaste saadaan Genufit08 -tyyppisellä tuella tai vähän vahvemmalla sivukiskollisella mallilla. Joskus vammautuneet nivelkierukan kevennystuki auttaa ja silloin esimerkiksi Unloaderilla saadaan hyvä hoitovaste.

Polven venähdys: anatomiakuva
Kuva 3 Terveyskirjasto.fi, Duodecim. Polven anatomiaa sivulta.

Polvilumpion sijoiltaanmeno

Polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu yleensä polven vääntyessä sisäänpäin polven ollessa koukussa. Vamma on tyypillinen erityisesti tytöille ja siihen altistaa pihtipolvisuus. Tällöin polvilumpio luiskahtaa pois paikaltaan ulospäin. Lumpio menee usein itsestään paikoilleen polvea suoristettaessa. Vamman yhteydessä polvilumpion sisäpuolen tukikalvo repeää. Mikäli vammamekanismiin liittyy kovempia voimia, vammaan voi liittyä polvilumpion luun vaurioita. Tällöin leikkaushoitoa voidaan tarvita, samoin kuin toistuvissa sijoiltaanmenoissa.

Vamman seurauksena polvi turpoaa ja lumpion sisäsyrjällä tuntuu kipua. Polvilumpion sijoiltaanmeno paranee yleensä hyvin. Aluksia polvinivel voi olla syytä tyhjentää sinne kertyneestä verestä. Polvilumpiotukea on syytä käyttää alussa lumpion paikallaan pitämiseksi. Reiden lihasharjoitteet saa aloittaa heti. Kuntoutuksessa kannattaa keskittyä erityisesti etureiden sisäsivun vahvistamiseen (m. vastus medialis). Samalla kuntoutuksessa kannattaa huomioida mahdolliset alaraajan linjausvirheet.

Kokemuksemme mukaan esimerkiksi kuvan Lateral J on erinomainen polvilumpion sijoiltaanmenoa estävä ja kuntouttava tuki.

Lähteenä artikkelissa olemme käyttäneet: Terveyskirjasto.fi, Duodecim – artikkeleja

Polvituesta apua kuntoutukseen ja uusien vammojen ennaltaehkäisyyn

Polvituet ovat kehittyneet huimasti viimeisen 20 vuoden aikana. Nykyään spesifejä tukiratkaisuja löytyy vaivaan kuin vaivaan. Polvituen tavoitteena on mahdollistaa vaurioituneen polven normaali liike, samalla tukien ja poistaen vamman aiheuttama virheliike. Leikkauksen jälkeen polvi voidaan tukea kuntoutumisen kannalta turvallisille nivelkulmille. Näin aktiivinen ja turvallinen kuntoutus mahdollistuu. Polvituella voidaan ennaltaehkäistä vamman uusiutumista, sillä voidaan lievittää kipua ja vahvistaa polvea ympäröiviä lihaksia. Hoitamattomana polvinivelen yliliikkuvuus aiheuttaa polven kulumaa.

Lue lisää polvituista ja tukivaihtoehdoista »

Markus Lindeqvist

Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »

markus.lindeqvist@turuntukikohta.fi

Tuoreimmat artikkelit

Tukipohjallisvalikoima laajenee– valmisratkaisuja yksilöllisten rinnalle

Tukipohjalliset ovat aina olleet tärkeä osa toimintaamme. Olemme valmistaneet niitä jo 35 vuoden ajan. Kehitys kehittyy ja vaihtoehtoja tulee kokoajan lisää. Kysyntääkin on tukipohjallispuolella monenlaista: osalle yksilöllinen tukipohjallinen on ainoa vaihtoehto, osalle riittää valmispohjallinen ja joku haluaa tai tarvitsee jotain siltä väliltä. Olemme nyt laajentaneet valikoimaamme tarjotaksemme vaihtoehdot kaikkiin näihin tarpeisiin.

Työharjoittelussa Turun Tukikohdassa

Tukikohdalle työharjoittelijat ovat tuttuja. Meillä käy fysioterapia-, apuvälinetekniikka- ja jalkaterapiaopiskelijoita säännöllisesti työharjoittelujaksoilla. Seuraavassa Villen kokemuksia työharjoittelujaksostaan.

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon

Tukikohta vahvistuu – Jopi Siirtola liittyy joukkoon Tukikohta saa merkittävän vahvistuksen, kun kokenut apuvälinealan asiantuntija Jopi Siirtola siirtyy Tukikohdan palvelukseen. Jopilla on apuvälinealalta lähes 30 vuoden kokemus. Kokemusta on kertynyt niin kotimaan markkinoilta kuin kansainvälisestikin. Tukikohdan toimitusjohtaja Kari Ridanpää on erittäin tyytyväinen saadessaan Jopin tiimiinsä. ”Jopi tuo meille vahvaa osaamista ja kokemusta apuvälinealalta. Pystymme hyödyntämään […]

Sinun tukenasi

Tehtävämme on auttaa liikkumisessa apua tarvitsevia ihmisiä.

Selvitetään yhdessä miten voimme parhaiten sinua auttaa. Voit varata meiltä ajan esim. askelanalyysiin tai lyhyeen ilmaiseen verkkopalaveriin. Olet aina tervetullut poikkeamaan myymäläämme ja saat meidät kiinni myös puhelimitse. Henkilökuntamme on valmis auttamaan sinua tilanteessa kuin tilanteessa — tavalla joka sinulle parhaiten sopii.

Varaa ilmainen verkkopalaveri Tule käymään – katso myymälöiden yhteystiedot

Check

Edulliset toimituskulut
Alkaen 3 €

Check

Ilmainen palautus ja vaihto*
Lue lisää asiakaspalautuksista »

Check

Henkilökohtainen asiakaspalvelu
Ota meihin yhteyttä »

Turku

Puutarhakatu 17
20100 Turku
Katso kartalla »

020 761 9030

MA-PE 9-17
LA 10-14

 

Pori

Itsenäisyydenkatu 35
28130 PORI
Katso kartalla »

020 761 9036

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Oulu

Kansankatu 57
90120 OULU
Katso kartalla »

020 761 9032

MA-PE 9-17
LA Suljettu

Copyright © 2024 Turun Tukikohta Oy