Nilkan ulkosyrjän kipu
17.2.2018Nilkan ulkosyrjän kipu on yleisimmin akuutti nilkan nyrjähdys ja/tai siitä aiheutuneet vammat nilkan ulkosyrjän nivelsiteisiin, jänteisiin ja muihin kudoksiin. Lue lisää nilkan nyrjähdyksestä ja sen hoidosta »
Nilkan ulkosyrjän kipu ja rasitus
Rasituksesta johtuva nilkan ulkosyrjän kipu aiheutuu yleisimmin peroneuslihasten jänteiden ongelmista. Taustalla voi olla nilkan nyrjähdyksen yhteydessä tullut jänteen pitkittäinen repeämä, joka aiheuttaa pitkäaikaisessa rasituksessa jänteen turvotusta ja jännetupin tulehdusta. Toinen peroneuslihaksia rasittava tekijä on yliliikkuva ja löysä nilkka, jolloin peroneuslihakset joutuvat ylirasitukselle tukiessaan nilkkaa. Kolmas peroneusjänteitä rasittava tekijä on jalkaterän asentoon liittyvät poikkeamat. Jäykässä korkeaholvisessa jalassa paino ohjautuu usein liiaksi nilkan ulkosyrjälle (ylisupinaatio) rasittaen peroneusjänteitä. Myös jalkaterän etuosan sisäsivun löysyys rasittavat pitkää peroneuslihasta ja voi aiheuttaa kroonisen jänteen tulehduksen ja rappeuman.
Kuva 1 Peroneus-jänteet kulkevat ulkokehräsluun takaa kiinnittyen jalkaterään: toinen pikkuvarpaan metatarsaaliluun tyveen ja toinen isovarpaan metatarsaaliluun kärkeen
Lähteenä käytetty Duodecim, Terveyskirjasto.fi artikkeleja
Nilkkatuista ja tukipohjallisista apua
Edellä mainittiin yleisimpiä syitä peroneusjänteiden kiputilojen taustalla. Hoito- ja kuntoutuskeinot on suunniteltava näiden syiden mukaisesti. Nilkan ja jalkaterän jumppa- ja venytysliikkeiden avulla nilkkaa ja jalkaterää tukevan lihaksiston voima ja liikkuvuus pyritään saamaan tasapainoon. Näin nilkan ja jalkaterän asento ja toiminta saadaan normalisoitua. Nilkan yleisiä kuntoutusohjeita voit katsoa mm. Duodecimin terveyskirjastosta nilkkaa kuntouttava harjoittelu.
Tutustu tukipohjallisiin »
Kuntouttamisen nopeuttamiseksi ja jalan rakenteellisista syistä tukipohjallinen on usein hyvä hoitokeino peroneusjänneongelmissa. Parhaiten jalan virheellinen asento voidaan korjat yksilöllisellä tukipohjallisella. Sen avulla voidaan korjata niin liiallinen ulkosyrjäastunta (ylisupinaatio) kuin jalkaterän rakenteiden löysyys ja ylipronaatio. Näin mm. peroneuslihasten ylikuormittumista pystytään vähentämään. Nilkan ja jalan asentoa voi ohjata myös nilkkatuella. Esimerkiksi remmillisellä ASO EVO Quatro:lla nilkkaa voi ohjata haluttuun suuntaan. Samaa pystyy hieman kevyemmin ja elastisemmin tekemään esimerkiksi McDavid 433 -nilkkatuki.
Nilkan yliliikkuvuudesta ja nivelsidelöysyydestä aiheutuviin nilkan ulkosyrjän ongelmiin voi nilkkajumpan lisäksi hakea apua nilkkatuista. Kevyillä elastisilla tuilla, esim. Malleolastikilla, voi kevyemmin tukea nilkkaa ja parantaa sen asentotuntoa. Tukevammilla malleilla, kuten McDavid 199 tai Active Ankle, voidaan estää nilkan yliliikkuvuus ja uudet nyrjähdykset. Tuki kannattaa aina valita harrastuksen tai työn vaatimusten mukaan.
Lue lisää nilkkatuista »
Ota yhteyttä Turun Tukikohtaan
Asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua löytämään juuri itsellesi sopivimman hoitomuodon.
Tämän artikkelin kirjoitti Turun Tukikohdan fysioterapeutti Markus Lindeqvist. Jos haluat jatkossakin kuulla mitä Markuksella on sanottavaa, lisää hänet kontakteihisi Linkedinissä »